femicid

Plenković osudio nova dva ubojstva žena: Najgnjusnija vrsta kaznenih djela

05.04.2024 u 15:49

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković najoštrije je u petak osudio ubojstva dviju žena u Zagrebu podsjetivši kako bi se jedno od ta dva kaznena djela, koje je ocijenio najgnjusnijima, sada trebala tretirati po definiciji femicida, novog kaznenog djela koje je Vlada uvela u Kazneni zakon

"Ovo što se dogodilo danas, dva ubojstva žena u Zagrebu, najoštrije osuđujem", poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković te naglasio kako je to jedna od 'najgorih i najgnjusnijih vrsta kaznenih djela'.

"Prema onome što sam vidio, barem jedno od tih djela bi sada trebalo ući u definiciju novog kaznenog djela, a to je teško ubojstvo žene ili femicid, koje smo uveli u Kazneni zakon i gdje je najmanja kazna 10 godina i prijetnja dugotrajnim zatvorom. Takve pooštrene kazne smo uveli upravo kako bismo odvraćali potencijalne počinitelje ovakvih djela“, rekao je.

Plenković je sudjelovao na tribini u HVIDR-e na kojoj je HDZ predstavio program za hrvatske branitelje.

"Današnja prigoda da razgovaramo s braniteljima nas ohrabruje, vidimo njihovu podršku. Siguran sam da ćemo nastaviti zajedničku politiku na boljitak Hrvatske, koja se temelji na ključnoj, jedinstvenoj i neponovljivoj pobjedi u Domovinskom ratu i obrani od velikosrpskog Miloševićevog režima", kazao je Plenković.

Na tribini je podsjetio na aktivnosti Vlade usmjerene ka poboljšanju položaja branitelja te na jačanje sposobnosti Hrvatske vojske, među ostalim, nabavom 12 borbenih aviona Rafale te isto toliko helikoptera Black Hawk.

U emotivnom govoru nositelj HDZ-ove liste u VII. izbornoj jedinici Tomo Medved najavio je da će Rafalei preletjeti hrvatskim nebom 1. svibnja - u sklopu obilježavanja vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Plenković dao podršku generalu Luciću: Napadi koje je doživio su nedopustivi

Obojica su u obraćanjima iskazali snažnu potporu bivšem načelniku Glavnog stožera OSRH generalu Josipu Luciću, koji je na HDZ-ovoj listi u I. izbornoj jedinici, a zbog onoga što je o njemu na obilježavanju Krvavog Uskrsa na Plitvicama prije nekoliko dana izrekao predsjednik Republike Zoran Milanović.

"Moram iskazati poštovanje i dati podršku generalu Luciću. Otkloniti ove osobne napade koje je doživio, koji su ne samo neprimjereni, nedopustivi nego za svaku osudu. Nažalost su dio te primitivne i vulgarne komunikacije koju Milanović provodi zadnje četiri godine", rekao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a podsjetio je na do sad učinjeno, poput povećanja najnižih mirovina uz obećanje dodatnog rasta prosječnih mirovina u narednom razdoblju, povećanja obiteljskih mirovina, ulaganja u 800 dječjih vrtića, osnovne i srednje škole, visoko obrazovanje… Kao ključne mjere naveo je godinu radnog staža majkama za svako rođeno dijete te plan do 2030. kada će svako dijete imati zajamčeno svoje mjesto u vrtiću.

Govoreći o problemu ilegalnih migracija, Plenković je istaknuo ulaganja svoje Vlade u policiju i tehnologiju, ali je naglasio kako je ključ njihova zaustavljanja na granici Grčke i Turske te Bugarske i Turske. "To nije pitanje jedne zemlje, nego mora biti koordinirani napor cijele Europske unije", dodao je.

Što se tiče uvođenja vojske na granicu, trenutno, kaže, za time nema potrebe. "Ne može se isključiti kao opcija ako dođe do neke mega krize, ali takva situacija trenutno ne postoji. Pokazali smo da policija može čuvati hrvatsku granicu", rekao je.

Novinari su ga i danas pitali za objavljene poruke između potpredsjednika HDZ-a i ministra Olega Butkovića te bivše državne tajnice Josip Pleslić, bivše Rimac, na što je Plenković ponovio kako će se Butković sam očitovati javnosti o tome i objasniti o čemu se radi.