REPROGRAMIRANJE 2008. GODINE

Problemi sa semaforima na raskrižju Horvaćanska - Srednjaci

18.11.2010 u 12:11

Bionic
Reading

Slijedom pitanja našeg fana na Facebooku o problemu loše programiranih semafora na raskrižju Horvaćanska – Srednjaci razgovarali smo s predstavnicima službe koja održava prometnu signalizaciju i opremu na području grada Zagreba

Semaforski uređaji na semaforiziranim raskrižjima programiraju se sukladno prometno-tehnološkim projektima koje izrađuju projektantske tvrtke odabrane putem javnog nadmetanja i koje je odobrilo tijelo nadležno za poslove prometa.

S ciljem povećanja sigurnosti svih pješaka na raskrižju Horvaćanska – Srednjaci izvršeno je reprogramiranje svih semaforskih uređaja na tom potezu. Kako bi se ostvario kontinuitet prelaska pješaka preko cijele Horvaćanske, usklađen sa zahtjevima građana i odgojno-obrazovnih institucija, uspostavljen je koordiniran prijelaz tri pješačka prijelaza preko glavnog smjera. Pritom se zelena svjetla na pješačkom otoku (središnji pojas uz tramvajsku prugu) isključuju prije zelenih svjetala koja se nalaze na pješačkom nogostupu (vanjski pojas), čime se vremenski smanjila mogućnost dolaska pješaka samo do pješačkog otoka, tj. uskog središnjeg pojasa uz tramvajsku prugu.

Iz navedenih razloga reducirano je trajanje zelenih svjetala za vozila na glavnom smjeru, čime je smanjena propusna moć Horvaćanske ceste i povećana sigurnost pješaka. Unatoč tome, veliki problem predstavljaju nedisciplinirani vozači iz sporednih privoza - Ulica Srednjaci te Ulica Marijana Haberlea koji pješacima oduzimaju prednost prolaska preko glavnog smjera.

Semaforski uređaji u pravilu se postavljaju u svrhu povećanja opće sigurnosti u prometu i/ili u svrhu poboljšanja kvalitete odvijanja prometa. Zbog djelomično proturječnih zahtjeva pojedinih sudionika u prometu (individualni motorni promet, javni gradski promet, biciklisti, pješaci) i konflikata koji se među tim grupama javljaju, postoje određeni kriteriji koji se uzimaju u svrhu određivanja primjene semafora, a oni su sljedeći:

- broj prometnih nesreća i težina prometnih nesreća;
- vidljivost na prilazima raskrižju;
- prometna potražnja motornih vozila na glavnom i sporednim smjerovima;
- odvijanje prometa javnih prometnih sredstava;
- odvijanje prometa pješaka i biciklista;
- vođenje prometa motornih vozila u cestovnoj mreži;
- zaštita dijelova cestovne mreže od preopterećenja;
- utjecaj na okolinu.

Eventualni kvarovi na svjetlosnoj signalizaciji mogu se prijaviti službi koja održava prometnu signalizaciju i opremu na području grada Zagreba, a to je Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Zagrebačke ceste, Zagreb, Donje Svetice 48.

U naš projekt 'Vi pitate, oni odgovaraju' možete se uključiti i vi postavljanjem pitanja željenoj osobi, instituciji ili organizaciji, a više o samom projektu pročitajte na ovoj adresi