etapna gradnja

Općina poznata po prodaji kuća za 0,13 eura ima novi plan, a tiče se - starijih osoba

12.02.2024 u 11:19

Bionic
Reading

Općina Legrad, koja je posljednjih tjedna postala poznata javnosti po projektu prodaje kuća mladim obiteljima za 0,13 eura, već neko vrijeme planira gradnju naselja za starije osobe u kojem bi stanovnici imali svu potrebnu skrb, poput gerontodomaćica i medicinskog osoblja

Načelnik općine Legrad Ivan Sabolić potvrdio je Hini da planiraju etapnu gradnju naselja u kojem bi živjele isključivo osobe starije životne dobi. Bio bi to dom za starije i nemoćne osobe, ali sasvim drugačije koncipiran od sadašnjih takvih ustanova.

Ideja se rodila kad su shvatili da zbog zakonskih prepreka ne mogu realizirati projekt prenamjene stare škole u "dnevni boravak" za osobe kojima je potrebna stalna briga.

U mnogim legradskim obiteljima žive osobe o kojima tijekom dana nije moguće brinuti jer su svi ukućani na poslu. Općina je stoga željela da stariji i nemoćni provedu taj dio dana u legradskom "dnevnom boravku", gdje bi im gerontodomaćice, medicinsko osoblje i sl. pružili svu potrebnu skrb.

Nakon što su morali odustati od tog projekta, počeli su razvijati zamisao o gradnji naselja za starije i nemoćne koji će imati stalne stanare, ali i one koji bi u njemu provodili samo dio dana.

Legrad Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Sabolić ističe da to nije moguće realizirati u kratkom razdoblju, trebat će godine da zaživi, pa bi za početak kupili nekoliko manjih kuća i tako formirali mali kvart za starije sumještane.

Pokaže li se da projekt ima smisla, općina bi otkupila nekoliko hektara zemljišta i ozbiljnije širila naselje s prizemnicama.

Zbog demografske slike kasni se takvim projektima u Hrvatskoj

Proces bi se odvijao etapno, odnosno prema broju zahtjeva za smještaj starijih i nemoćnih, a dio naselja bio bi rezerviran i za "dnevni boravak".

Sabolić kaže kako ozbiljno razmišljaju o tome da naselje ne bude rezervirano isključivo za stanovnike općine Legrad, već bi s vremenom postalo otvoreno i za korisnike iz drugih županija.

„Zbog demografske slike Hrvatske, odavno se kasni s takvim projektima u cijeloj zemlji“, ocjenjuje Sabolić koji ne vidi razloga zašto Legrad ne bi bio prvi koji će preslikati projekte uobičajene u razvijenim zemljama.

Legrad je mirno mjesto s nekoliko tisuća stanovnika okruženo prirodom, pa je time pogodno za smještaj i kvalitetnu brigu o umirovljenicima.

Sabolić pritom "izaziva" ostale općine i gradove da se pridruže utrci kako bi smještaj starijeg stanovništva u Hrvatskoj dobio sasvim drugačiju formu od dosadašnje.

Kaže kako mu neće biti žao, ako ih netko s većim proračunom pretekne, važno je da Hrvatska uistinu postane socijalna država koja brine o svojim starijim građanima.