demografski iskorak

Umjesto prognaničkog niče naselje za mlade; Blace postaje dom za 152 obitelji

09.01.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Na mjestu nekadašnjeg prognaničkog naselja Blace u općini Andrijaševci kod Vinkovaca niknut će naselje za mlade obitelji

'Nismo odustali od plana vezanog uz naselje Blaca, na mjestu kojeg bi trebalo niknuti novo naselje, ali u provedbi je dosta drugih projekata koji su ranije počeli pa će Blaca morati malo pričekati', rekao je za Glas Slavonije Damir Dekanić, načelnik slavonske općine Andrijaševci.

Mještanima ove općine država je prije godinu dana predala u vlasništvo zemljište na kojem se nalazilo nekadašnje prognaničko naselje Blace. Riječ je o katastarski jednoj velikoj čestici koja će se, kako je objasnio načelnik, parcelizirati na više manjih i podijeliti mladim obiteljima uz uvjet da na njemu sagrade kuću i ostanu živjeti.

Prognaničko naselje Blace službeno je 'ugašeno' u rujnu 2012. Općina je tada odlučila uz pomoć države sanirati površinu od 12 hektara te napraviti 152 parcele i darovati ih mladim obiteljima. Prednost će, kako piše ovaj dnevni list, imati mlade obitelji iz Andrijaševaca i Rokovaca, ali će se na natječaj moći prijaviti i iz drugih mjesta. U sanaciju terena, uređenje odvodnih kanala, odvoz tona raznoga smeća i postavljanje javne rasvjete na cestu koja vodi do naselja kao i postavljanje rampe kako bi se spriječio ulaz radi devastiranja, do sada je uloženo oko pola milijuna kuna općinskog novca.