FRANCUSKA PARLAMENTARKA

Priznanje Kosova je nepisani uvjet Srbiji

18.02.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Predsjednica Odbora za europske poslove francuskog parlamenta Daniela Oroa ocijenila je da će Srbija na kraju svog europskog puta ipak morati priznati Kosovo ili da bez tog priznanja u konačnici ne može računati na članstvo u Uniji, pišu u ponedjeljak beogradske 'Večernje novosti'

U intervjuu ovom beogradskom dnevniku Oroa je istaknula da Francuska kao tradicionalni prijatelj nastoji pomoći Srbiji u procesu eurointegracija, ali je međusobno priznavanje Beograda i Prištine za Pariz uvjet 'sine qua non'. Na pitanje o tome ne nastupa li Bruxelles službeno s pozicije statusne neutralnosti, Oroa je kratko odgovorila: 'Ono što mogu reći - veoma podupiremo ulazak Srbije u EU, ali će za nas Francuze, ako ne bude međusobnog priznavanja, odgovor biti - ne'.

Ona je napravila usporedbu s pokrajinama Alsace i Lorraine i istaknula kako je najvažnije da su žitelji ove dvije pokrajine u pognaničnom dijelu Njemačke i Francuske 'na kraju rekli svoje stajalište'.

'Mislim da su žitelji Kosova također iznijeli svoje mišljenje. To (priznanje Kosova) nije, da tako kažem, napisan uvjet, ali neće biti ulaska ni Srbije, ni, uostalom, Kosova, u EU, sve dok se u potpunosti ne budete pomirili i dok dvije zemlje ne budu jasno priznale jedna drugu! I čini mi se da Srbija u ovom trenutku u tom domenu poduzima dosta koraka', ocijenila Oroa.

Ona je ponovila da taj uvjet i dalje ne postoji kao pismeni, ali jest usmeni.

'Ne vidim, inače, kako bi EU prihvatila da primi zemlju koja nije priznala drugu državu', istaknula je u 'Večernjim novostima' predsjednica Odbora za europske poslove francuskog parlamenta Daniela Oroa.