'GOSPODO, ODRECITE SE MILIJUNA'

Privilegije koje don Ivan zamjera zastupnicima

Bionic
Reading

Gospodo političari, narod više ne može plaćati vaše privilegije. Odrecite se milijuna koje stranke dobivaju iz proračuna i počnite raditi za opće dobro ne zbog plaće i zbog interesa, nego zbog dobrobiti zemlje. Poziv je to koji je don Ivan Grubišić u prvim danima izborne 2013. uputio svojim kolegama zastupnicima i drugim pripadnicima političke elite

Njegova logika je, piše Slobodna Dalmacija, sljedeća: u doba krize, kada svaki dan bez posla ostaje velik broj radnika, privilegije su višak, a među njima je i ona koja političkim strankama, sukladno Zakonu, godišnje pripadne pedesetak milijuna kuna za njihovo redovito financiranje.

'Svaki saborski zastupnik na dan dobiva više od 1.000 kuna. To je novac koji izravno iz proračuna ide političkoj stranci, mimo zastupničkih plaća, pokrivanja troškova prijevoza i potpore za iznajmljivanje stanova u Zagrebu. Riječ je o velikom iznosu i privilegijama koje u vrijeme krize treba ukinuti', poručio je don Ivan Grubišić preko Slobodne Dalmacije. Grubišić sredstvima iz svoje saborske plaće pomaže Udruzi roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, zatim udruzi Most, mjesečno plaća i dvije stipendije od 1.500 kuna i pomaže trima samohranim majkama. Iz istih sredstava je opremio ured i zaposlio tajnicu. Za ostalo je, kaže, njegov vlastiti angažman za koji ne prima naknadu.

Istaknuo je kako ovakvo odgovorno ponašanje prema novcu poreznih obveznika očekuje i od premijera Milanovića te predsjednika Republike Josipovića.


No, Grubišićeva inicijativa teško da će naići na plodno tlo. Barem ne u cijelosti.

'Financiranje iz proračuna brana je od toga da stranke posegnu za svotama sumnjivih investitora i podlegnu pritiscima za dodjeljivanje poslova', objasnio je predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin (SDP). Naime, prema pozitivnim propisima ove zemlje strankama, nezavisnim listama i manjinskim zastupnicima godišnje pripadne iznos od 0,05 posto proračuna u četiri tromjesečne rate.