srbija

Privedena novosadska novinarka puštena na slobodu

02.04.2020 u 13:46

Bionic
Reading

Novosadska novinarka, koja u srijedu navečer uhićena jer svojim tekstom o problemima u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), po prijavi KCV-a, 'uznemirila javnost i naštetila ugledu Centra', puštena je u četvrtak prijepodne na slobodu

'Ana je puštena na slobodu, sjedi pored mene. Obratit će se medijima uskoro. Nisu joj međutim vraćeni laptop i telefoni, koji su joj uzeti prilikom privođenja', izjavio je njezin odvjetnik za portal 021.rs.

Novinarka portala 'Nova.rs' Ana Lalić je privedena nakon što je KCV obavijestio tužiteljstvo i policiju da je svojim tekstom, u kojem navodi kako su medicinski radnici u KCV 'virusu podložniji ne samo zbog kontakta s oboljelima, već zbog kroničnog nedostatka osnovne opreme i potpuno kaotičnih uvjeta rada u vrijeme epidemije', uznemirila javnost, te da je njezin napis 'netočan, neprovjeren i zlonamjeran'.

Nevladine i novinarske udruge, kao i neke oporbene stranke drže kako je novinarka portala bila prva žrtva u subotu usvojene odluke srbijanske vlade prema kojoj sve informacije u vezi s koronavirusom u zemlji može davati isključivo Krizni stožer kojemu je na čelu premijerka Ana Brnabić.

Međutim, nekoliko sati uoči novinarkina oslobađanja predsjednica srbijanske vlade je za Radioteleviziju Srbije izjavila da će povući tu odluku o centraliziranom informiranju tijekom pandemije Covida-19.

Ona je rekla da vjeruje da je ova uredba štitila građane od neprovjerenih informacija, ali da predsjednik države Aleksandar Vučić nije želio da se baci sjena na potpuno informiranje i zato je odluka poništena.

Također je upozorila na potrebu suzbijanja lažnih vijesti, ali i pozvala da se novinari zbog toga ne privode.