MASOVNA UHIĆENJA POLICAJACA

Priveden vrh Vukovarsko-srijemske policije

01.08.2013 u 11:47

Bionic
Reading

U akciji USKOK-a u Vukovaru uhićeno je ukupno 16 osoba. Među uhićenima je načelnik PU vukovarsko srijemske Blaž Topalović i zamjenik načelnika Mato Kirchbauer, devet policijskih službenika i sedam civila, saznaje Večernji list iz policije.

Zadržani su na ispitivanju zbog ozbiljnih sumnji u zloporabu položaju i ovlasti, primanja mita, davanja mita i trgovanja utjecajem.

Mediji su objavili kako je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić prema svojim zakonskim ovlastima, inicirao donošenje rješenja o udaljenju iz službe zbog sumnje da su narušili ugled službe ustupajući službene podatke i druge sadržaje trećim neovlaštenim osobama.

'Policija je u suradnji sa USKOK-om provodila višemjesečno istraživanje na području PU Vukovarsko-srijemske, i Osječko-baranjske. Uhićeno je 16 osoba, i to zbog koruptivnih kaznenih djela, zloporaba položaja i ovlasti, te davanje i primanje mita', rekao je ravnatelj policije Vlado Dominić na konferenciji za tisak u Vinkovcima izvještava Jutarnji list

'Od 16 osoba, devetoro je policijskih službenika, a dvojica od njih su iz PU Osječko-baranjske, a dvojica su visokopozicionirani rukovoditelji u PU Vukovarsko-srijemskoj. Oni su također uhićeni, zbog pokrenute istrage oni će biti suspendirani sa svojih funkcija, a protiv njih će biti pokrenut i stegovni postupak', rekao je.

Zbog svega navedenog, s današnjim danom ministar unutarnjih poslova je na prijedlog glavnog ravnatelja policije imenovao Miroslava Puža obnašateljem dužnosti načelnika Policijske uprave vukovarske-srijemske.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i provedenih dokaznih radnji policija će osumnjičene osobe dovesti pritvorskom nadzorniku, a protiv njih će Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeti kaznenu prijavu.

Čišćenje policijskih redova moglo se naslutiti još lani, kada su zaredala uhićenja policajaca. Podsjetimo, međunarodnom policijskom akcijom 'Leda' 12.12.2012. godine razbijena je skupina krijumčara ljudima te uhićeno ukupno 45 osoba za koje se sumnja da su dulje vrijeme iz BiH preko Hrvatske prebacivali ilegalne migrante te tu uslugu naplaćivali između 850 i tisuću eura po osobi. U Hrvatskoj je uhićeno 18 pripadnika skupine, među kojima su i trojica graničnih policajaca iz Županje, koje se sumnjiči da su za iznose od 40 do 150 eura na granici propuštali ilegalne migrante.