zaljevska država

Prisegnuo novi kuvajtski emir, pozvao na jedinstvo u izazovna vremena

30.09.2020 u 12:01

Bionic
Reading

Novi kuvajtski emir u srijedu je prisegnuo u parlamentu dok ta zaljevska država priprema sprovod nedavno preminulog čelnika šeika Sabaha al-Ahmada al-Sabaha koji je vodio tu američku saveznicu kroz neka od najturbulentnijih desetljeća u povijesti Bliskog istoka

Kuvajtska vlada je u utorak ranije odabranog nasljednika šeika Navafa al-Ahmada al-Sabaha odmah imenovala novim vladarom nakon smrti dotadašnjeg emira, 91-godišnjeg šeika Sabaha čije će tijelo u srijedu stići iz Sjedinjenih Država gdje se liječio od srpnja.

Navaf, 83-godišnji brat preminulog emira, obećao je da će raditi za blagostanje, stabilnost i sigurnost Kuvajta.

"Naša nacija danas je suočena s teškim situacijama i opasnim izazovima koji se mogu nadići samo jedinstvom i zajedničkim radom", rekao je parlamentu.

Sprovod njegovog brata je zbog koronavirusa ograničen na članove vladajuće obitelji. Koronavirus je uz nisku cijenu nafte ugrozio financije te države izvoznice energenata.

Kad je prošli emir preminuo 2006., na sprovodu i na ulicama bile su tisuće Kuvajćana.

"Iskreno mislim da ćemo biti izgubljeni bez njegovog vodstva", rekla je Fadžer, stanovnica Kuvajta, o preminulom emiru.

Šeiku Sabahu su počasti odali dužnosnici iz cijelog svijeta. On je bio smatran sposobnim političarem i diplomatom, čelnikom koji je pokušao smiriti razdore na Bliskom istoku, kao kad se pomirio s bivšim okupatorom Irakom. Sabah je uspostavio prisne odnose sa Saudijskom Arabijom i imao otvoren dijalog s Iranom.

Analitičari smatraju da nakon njegove, te smrti omanskog sultana Kabusa ranije ove godine, dolazi nova era na Bliskom istoku gdje je vlast preuzela agresivnija mlađa generacija, posebno u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su zauzeli ratoboran stav prema rivalskom Iranu.