na putu za indiju

Pokušava se zaustaviti istjecanje nafte iz tankera New Diamond

11.09.2020 u 13:27

Bionic
Reading

Još uvijek se pokušava zaustaviti istjecanje nafte u Indijski ocean iz tankera New Diamond na kojem je prošli tjedan izbio požar, rekao je u petak glasnogovornik mornarice Šri Lanke Indika de Silva

Na tankeru, koji prevozi dva milijuna barela nafte, izbio je požar 3. rujna i trenutno se nalazi 83 kilometara od istočne obale Šri Lanke. Požar je ugašen, ali je tanker New Diamond ostavio za sobom dvije velike mrlje nafte.

Vlasti žele spriječiti štetu poput one na Mauricijusu nakon što se japanski brod MV Wakashio nasukao na koraljni greben u Indijskom oceanu 25. srpnja, a iz kojeg je 6. kolovoza počela curiti nafta. "Operacije se nastavljaju. Strojarnica je prozračena i otkriveno je iz kojeg rezervoara curi nafta. Sljedeći korak je isprazniti ih i popraviti gdje curi", rekao je de Silva.

Dodao je da je teret sirove nafte netaknut, ali raste zabrinutost zbog moguće ekološke katastrofe.

Uprava za zaštitu pomorskog okoliša Šri Lanke (MEPA) rekla je da je planira poduzeti mjere protiv vlasnika broda i zaštititi morski ekosustav.

New Diamond koji plovi pod panamskom zastavom, išao je iz Kuvajta u indijsku luku Paradip kada je nakon eksplozije 3. rujna u strojarnici, u kojoj je život izgubio filipinski mornar, poslao poziv u pomoć.