pravosudne trakavice

Pripremna ročišta za dugo odgađana suđenja Bandiću i Sanaderu

28.09.2017 u 14:51

Bionic
Reading

Suci zagrebačkog Županijskog suda idućeg bi tjedna na zakazanim pripremnim ročištima mogli odrediti datume početaka dva dugo odgađana suđenja - prvog postupka protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u aferi štandovi te novog suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu optuženom za prodaju jeftine struje Diokiju, tada u vlasništvu Roberta Ježića

No, s obzirom da je riječ o slučajevima koji su u više navrata odgađani u raznim fazama postupka upućeni smatraju kako ih ne bi iznenadilo da se odluke o datumu novih suđenja prolongiraju zbog nedolaska optuženika, novih zahtjeva njihovih obrana ili sličnih razloga.

Pripremno ročište Bandiću zakazano je za 2. a Sanaderu za 3. listopada. 

Sporna pozajmica i struja ispod tržišne cijene

U novom bi suđenju Sanader na optuženičku klupu trebao sjesti zbog optužbi da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao, u međuvremenu preminulog, predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

  • +6
Promocija knjige Ive Sanadera u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je potvrdio još u rujnu 2013. iako je gotovo ista optužnica već bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Kada je u veljači 2012. ispitan u toj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti kao predsjednik Vlade. Mravak je, međutim, priznao nedjelo, dok je Ježić prvo poricao krivnju da bi zatim postao krunskim svjedokom tužiteljstva u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojima je bivši premijer pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud.

Sanader je u međuvremenu nepravomoćno osuđen u slučaju Planinska, a ponovno mu se sudi za izvlačenje novca iz državnih institzucija i tvrtki preko agencije Fimi media, nakon što je prvu osuđujuću presudu ukinuo Vrhovni sud.

Štandovi udruzi U ime obitelji

Često odgađanje ročišta obilježilo je i dosadašnje faze postupka u slučaju štandovi u kojem je optužnica podignuta još u veljači 2015. konačno potvrđena u srpnju ove godine.

  • +18
Uhićenje Milana Bandića Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook Milan Bandić

Bandić je u tom slučaju optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Prvu optužnicu protiv Bandića u ovom slučaju optužno vijeće sutkinje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka 'jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju'.