LJETNE KONTROLE

Pripazite, porezna i carinska pojačano idu na teren

18.06.2014 u 10:50

Bionic
Reading

Porezna i Carinska uprava u razdoblju od 15. lipnja do 15 rujna provodit će 'naročito intenzivne' nadzore kod poreznih obveznika koji prodaju roba i usluga naplaćuju u gotovom novcu, i to s povećanim brojem službenika, a posebna pozornost posvećuje se nadzoru na jadranskoj obali i u Gradu Zagrebu, zbog povećanog poreznog kapaciteta tih sredina, objavilo je Ministarstvo financija

Uz naglasak da se nadzori obavljaju kontinuirano na cijelom području Hrvatske tijekom cijele godine, iz Ministarstva ističu da će se u tri ljetna mjeseca nadzori provoditi intenzivnije, i to u sve dane, uključujući i vikende, od 0 do 24 sata.

Prvenstveno se radi o pojačanom nadzoru fiskalizacije i poreza na dodanu vrijednost, koji provode službenici Porezne uprave, te nadzora i otkrivanja nezakonitih aktivnosti u području prometa trošarinske robe, obavljanja neregistrirane djelatnosti, boravišne pristojbe i kontrole plovila, koje provodi Carinska uprava.

Posebna pozornost bit će, navode iz Ministarstva, usmjerena na djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja (smještaja i drugih pokretnina), prijevoza, uslužnih djelatnosti (cvjećari, frizeri, automehaničari i sl.) i turizma (posebno izletnički turizam), a nadzirat će se i mjesta posebnih prigodnih svečanosti, tržnice, pekarnice, mesnice, veterinarske i medicinske ordinacije i sl.

Iz raspoloživih pokazatelja u ciljanim provjerama i nadzorima iz područja Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, naglašavaju iz Ministarstva, još uvijek se utvrđuje oko 30 posto nepravilnosti, što ukazuje na potrebu kontinuiranog praćenja i uvođenja fiskalne discipline.

No, uz nadzor fiskalizacije i poreza na dodanu vrijednost, provoditi će se i nadzori obveznika koji imaju evidentirana nepodmirena dugovanja prema državnom proračunu.

Ovlašteni službenici Carinske uprave tako će pojačano nadzirati benzinske postaje, mjesta prigodne prodaje trošarinskih proizvoda, vršit će provjeru privremenog uvoza plovila te provoditi i druge aktivnosti na moru i obalnom pojasu, najavljuju iz Ministarstva financija.

Pritom će se, posebice prema neizdavateljima računa, kao i u slučajevima odstupanja stanja blagajni u odnosu na evidentirani promet ili postojanja nepodmirenih dugovanja prema državnom proračunu, poduzimati mjere zabrane obavljanja rada koja može trajati do 8 dana, uz podnošenje prekršajnih prijava.