'MOGU SAMO ZAMISLITI REAKCIJU...'

Princ Charles pisao Milanoviću: Duboko je potresen zbog potresa u Zagrebu, donirao je novac

25.04.2020 u 12:33

Bionic
Reading

Britanski princ Charles donirao je u Fond RH za obnovu Zagreba nakon potresa 22. ožujka, a predsjedniku Zoranu Milanoviću izrazio je "duboku potresenost i tugu" zbog žrtava i štete od potresa, objavilo je u subotu britansko veleposlanstvo u RH.

"Budući da moja supruga i ja imamo tako drage i posebne uspomene na posjet Hrvatskoj prije četiri godine, neizmjerno me šokiralo čuti da je toliko vrijednih povijesnih zgrada u Zagrebu pretrpjelo toliku štetu", navodi princ od Walesa u pismu hrvatskom predsjedniku.

U znak priznanja dobrih odnosa između Velike Britanije i Hrvatske, princ Charles donirao je u vladin fond za obnovu Zagreba oštećenog u potresu prije više nešto više od mjesec dana.

  • +14
Zagreb mjesec dana nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

S obzirom da je potres pogodio Zagreb usred pandemije covida-19, "mogu samo zamisliti izazovnu situaciju koju je potres prouzročio za Vašu zemlju", dodaje u pismu.

"Hrvatska i njeni ljudi u našim su mislima i molitvama u ovim bolnim i teškim trenucima", zaključio je princ Charles.

Britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, boravili su u proljeće 2016. u posjetu Hrvatskoj, što je bio posjet koji nije imao političku dimenziju, ali je bio usredotočen na jačanje povezanosti dviju zemalja i njihovih građana.

Oni su posjetili Zagrebu i Slavoniju i Baranju, a za svoju Božićnu čestitku te godine odabrali su fotografiju snimljenu 15. ožujka, za vrijeme njihova posjeta Hrvatskoj.