svađa između znanstvenika

Primorac odgovorio na Đikićeve optužbe: On vjeruje da neistina koja se ponovi više puta s vremenom postaje istina

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 08.12.2020 13:52
  • Objavljeno 08.12.2020 u 13:52
Dragan Primorac

Dragan Primorac

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar/Večernji list

Član Savjeta za znanost Vlade RH Dragan Primorac odbacio je u utorak višekratne optužbe Ivana Đikića da je u sukobu interesa zbog sudjelovanja u radu savjeta i zaposlenja u privatnoj klinici te dodaje da mu sve oprašta i da će i dalje učiniti sve da hrvatska znanstvena zajednica nadvlada postojeće stanje

"Niti ja, niti moji djelatnici ne poslujemo s državom, nitko od nas nije na vladinoj plaći, ne sudjelujemo u državnim natječajima, sve radimo na tržištu i Bogu hvala o nikome ne ovisimo“, kaže se u izjavi koju je Primorac dostavio Hini i nastavlja da je to bio odgovor Đikiću na optužbe te da se Đikić na odgovor "nije udostojao niti ispričati“.

Primjetili ste da zbog smirivanja stanja u znanstvenoj zajednici nisam izlazio s nikakvim komentarima čak kad sam bio neopravdano prozvan zbog sukoba interesa. Uvijek se držim poslovice: “Istina govori tiho, bez buke riječi”. S druge strane gospodin Đikić vjeruje da neistina koja se ponovi više puta, s vremenom postaje istina, izjavio je Primorac.

Na Đikićeve optužbe oko testiranja hrvatskih sportaša Primorac kaže da je s kolegama zdravstvenim djelatnicima volontirao u testiranju hrvatskih sportaša kako bi zaustavili širenje covida-19.

"Predsjednik HNS-a je dao priopćenje u kojem je rekao da je HNS kupio samo kemikalije vlastitim novcem, a da su zdravstveni djelatnici u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, bolnici Sv. Katrina i laboratoriju Genos mimo radnog vremena (da ne bi ugrozili redovne laboratorijske aktivnosti) volontirali kako bi analizirali uzorke i pomogli hrvatskom sportu", kaže Primorac.

Dodaje da u tom projektu država nije sudjelovala ni "s jednom jedinom lipom", ali da se Đikić nije ni tada ispričao niti sportašima, niti kolegama niti HNS-u. Ni na Đikićeve prozivke da je izjavio "da je virus oslabio", Primorac, kaže, također nije htio reagirati "zbog mira u hrvatskoj znanstvenoj zajednici".

"Svi su mediji prenijeli istinitu informaciju da sam rekao slijedeće: Činjenica je da se nešto promijenilo. Klinička slika je drugačija. Struktura virusa se nije promijenila", kaže Primorac i dodaje: "Dakle eksplicitno sam naveo da je virus SARS-CoV-2 stabilan i da se struktura virusa nije promijenila".

Apsurdno je da je gospodina Đikića nakon svih napada na mene i druge kolege prozvao i ugledni ekonomista Velimir Šonje i poručio mu da kolegama izmišljeno pripisuje stavove i izjave, kaže Primorac. Ističe da ga je duboko pogodio upravo objavljeni članak na jednom portalu u kojem "najbliži suradnici, mentori i prijatelji gospodina Đikića do u detalje govore o tome što je sve Ivan Đikić radio tijekom zadnjih 20 godina", u čemu je, uz brojne druge znanstvenike, i Primorac "bio jedna od meta".

"Osobno, sve mu opraštam, a i dalje ću učiniti sve da hrvatska znanstvena zajednica nadvlada postojeće stanje i nakon svega iziđe još jača", zaključuje Dragan Primorac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!