odluka gradske uprave

Primatelji socijalnih naknada u Kninu ostat će bez njih odbiju li sudjelovati u javnim radovima

25.10.2019 u 09:46

Bionic
Reading

Radno sposobni stanovnici Knina, kao i oni djelomično radno sposobni, odrađivat će socijalne naknade ili će izgubiti pravo na njih. Odlučila je tako gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Markom Jelićem

U Kninu je 339 radno i djelomično sposobnih korisnika i ako se netko od njih bez opravdanog razloga ne odazove pozivu za provođenje radova za opće dobro, obavijestit će se Centar za socijalnu skrb koji bi mu, prema zakonu, trebao ukinuti socijalnu naknadu, piše gradonačelnik.hr.

Oni će u naredna tri mjeseca od Grada dobiti poziv kad se ukaže potreba za radovima za opće dobro. U radovima se može sudjelovati najmanje 30, a najviše 90 sati mjesečno. Sukladno gradskim potrebama, radovi će se obavljati prema utvrđenom rasporedu.

U Kninu su donijeli takvu odluku, kako objašnjavaju, da bi se radno i djelomično radno sposobne osobe aktivno uključilo u rad za opće dobro, kako bi pridonijeli kvalitetnijem stanovanju, a istovremeno stvorili si priliku ulaska na tržište rada.

‘Grad Knin će Centru za socijalnu skrb Knin dostavljati podatke o korisnicima koji su pozvani, a nisu se odazvali i sudjelovali u radovima za opće dobro. Ukoliko se korisnik bez opravdanog razloga ne odazove pozivu Grada Knina za sudjelovanje u radovima za opće dobro bez naknade, sukladno članku 39., stavku 3. Zakona o socijalnoj skrbi, ukida mu se pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, odnosno zajamčena minimalna naknada se umanjuje za pripadajući udio člana kućanstva koji se nije odazvao pozivu, o čemu će Grad Knin obavijestiti Centar za socijalnu skrb Knin. Neodazivanje korisnika u slučaju bolesti, više sile i drugih nepredviđenih okolnosti smatra se opravdanim razlogom za neodazivanje korisnika za sudjelovanje u radovima za opće dobro bez naknade', objasnili su za gradonačelnik.hr.

Ovakva odluka primjenjuje se od prošle godine i u Bjelovaru, a od ranije i u Murskom Središću, Orahovici, Đurđevcu i Čazmi, gdje je dio korisnika ostao bez socijalne pomoći jer su odbili sudjelovati u javnim radovima.