INTERNETSKE SLOBODE

Prikupljeno više od milijun potpisa protiv ACTA-e

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.01.2012 19:41
  • Objavljeno 30.01.2012 u 17:14
ACTA prosvjed Varšava Poljska

ACTA prosvjed Varšava Poljska

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

ACTA-a (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) međunarodni je Trgovinski sporazum protiv krivotvorenje koji će vlasnicima autorskih prava dati ovlasti veće od predviđenih kontroverznim američkim prijedlozima zakona SOPA i PIPA, a potpisale su ga već, između ostalih, 22 zemlje Europske unije. Zasad nisu jedino predstavnici Cipra, Njemačke, Estonije, Slovačke i Nizozemske

Stoga su protivnici stupanja na snagu sporazuma krenuli s prikupljanjem online peticije te su prikupili više od milijun potpisa. ACTA je dalekosežan sporazum čiji je cilj usklađivanje međunarodnih standarda zaštite autorskih prava u glazbenoj, filmskoj, farmaceutskoj, modnoj i nizu drugih industrija koje su često žrtve krađe intelektualnog vlasništva. Zamišljen je kao oružje u borbi protiv piratiziranog sadržaja online, poput filmova i glazbe.

Protivnici ACTA-e smatraju kako će sporazum omogućiti blokiranje sadržaja na internetu, bez obzira na to je li piratski ili nije, čime će ugroziti temeljne ljudske slobode i prava.

Prema njezinim odredbama, pružatelji internetske usluge morat će nadgledati sve aktivnosti svojih korisnika ne bi li pronašli moguća kršenja autorskih prava. Vlasnici zaštitnih znakova te snage reda i zakona dobili bi ogromne ovlasti tijekom istraživanja potencijalnih sumnjivaca, uključujući i narušavanje privatnosti. Osim interneta, Sporazum uvelike ograničava djelovanje i na drugim područjima koja uključuju patente, poput proizvodnje generičkih lijekova. Sporazum treba biti potpisan do 31. ožujka 2013. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi