GRAĐANSKA INICIJATIVA

Prikupljaju se potpisi za legalizaciju marihuane u EU

19.02.2014 u 14:01

Bionic
Reading

Među europskim građanskim inicijativama nalazi se i ona o legalizaciji kanabisa, pod duhovitim naslovom 'Weed like to talk', čiji je cilj potaknuti da se na nivou Europske unije usvoji zajednička politika oko korištenja, proizvodnje i regulacije marihuane

Građani Europske unije se često osjećaju nemoćni pred briselskom birokracijom, a brojni europski intelektualci odavno zamjeraju EU demokratski deficit. Europski se parlament zato proteklih godina bori za više ovlasti, a sve aktualniji je još jedan institucionalni mehanizam koji uključuje građansku akciju. Riječ je o peticijama koje građanima EU-a omogućavaju da određene teme nametnu Europskoj komisiji, u kojima sada mogu sudjelovati i građani Republike Hrvatske, najnovije članice Unije.

Jedna od popularnijih peticija svakako je 'Weed like to talk', čiji je cilj legalizacija kanabisa diljem EU-a. U obrazloženju stoji da je u EU 'heterogena zakonodavna situacija', zbog čega 'vrijedi porazgovarati o pitanjima koherentnosti i nediskriminacije', a rezultat bi trebala biti 'zajednička politika kontrole i regulacije proizvodnje, prodaje i korištenja kanabisa'.

Inače, europsku građansku inicijativu može poduprijeti građanin EU-a (državljanin države članice) koji ima dovoljno godina da ima pravo glasati na izborima za Europski parlament. Znači, treba imati 18 godina, osim u Austriji, u kojoj je minimalna dob za glasanje 16 godina. Nakon što organizatori građanske inicijative prikupe potreban broj izjava o potpori - sveukupno milijun i najmanji potreban broj u barem sedam država članica - dostavit će ih na provjeru nadležnim tijelima u svakoj zemlji u kojoj su ih prikupljali te će se verificirati točnost podataka.

Više o inicijativi možete saznati na službenoj stranici