KONSTANTIN ŽITINSKI:

'Prijetili su da će mi ubiti kćer zbog Srđa'

29.07.2013 u 16:52

Bionic
Reading

Konstantin Žitinski, stanovnik dubrovačkog naselja Bosanka, ispričao je za portal Dubrovniknet.hr da se tamošnjim stanovnicima koji su protiv ovakvog urbanističkog plana uređenja (UPU) prijeti i zato rijetki imaju hrabrosti istupiti javno. 'Meni su u Zagrebu napali kćer, prijetili su mi da će je ubiti. Ubacili su mi u poštanski sandučić eksplozivnu napravu, uvjeravali su me da trebam šutjeti. Smatram da ovakav UPU nije na korist nikome, a ponajviše je na štetu sela Bosanke i to sad javno kažem', izjavio je Žitinski

Žitinski tvrdi da nije protiv projekta, nego protiv načina na koji je UPU donesen. Tvrdi da je u početku cijeli taj projekt izgledao idealno i divno, dok su se ljudi počeli osvješćivati tek kad su vidjeli kartu.

'Gospođa Maja Madirazza iz URBOS-a govorila je da će se poštivati ruralni način života, polja, đardini, pašnjaci, da će sve biti krasno. Nakon šest mjeseci predavanja kad je došla karta, pravo vam kažem, ja sam ostao šokiran. Kupio sam zemlju na Bosanci jer sam htio imati mir', kaže Žitinski za Dubrovniknet.hr

'Glavna cesta, veličine magistrale, provedena je neposredno u blizini Bosanke. Pročistač vode za cijeli plato Srđa također je u krugu naselja Bosanke, kao i svi ostali servisi za to naselje, zgrade za uvezene radnike... Mislim da postoji golf varijanta primjerena našem ambijentu. Prigovori Društva arhitekata Dubrovnika UPU platoa Srđa ukazuju kako će vijećnici odlučivati o činjenicama o kojima ne znaju dovoljno ili ne znaju uopće', kaže Žitinski.

Ispričao je da je svoje mišljenje dijelio sa svojim susjedima i prijateljima na Bosanci, a onda je uslijedio pravi pakao za njegovu obitelj.

'Stanovnicima Bosanke koji se protive ovom projektu se prijeti. Maskirana osoba s motociklom napala je moju kćer u Zagrebu. Doletio je do nje na motociklu i pitao je: Jesi li ti Paula? Ona je rekla: Jesam. On je zgrabio i poprskao s nečim u oči, što ju je strašno boljelo. Na sreću nije ostala bez vida, ali joj je vid oslabio na jednom oku. Nakon mjesec dana od tog događaja dobio sam anonimni telefonski poziv da će mi ubit kćer, ako se budem miješao u pitanje zemlje na Bosanci. To je bilo prije tri godine u Zagrebu, gdje živimo veći dio godine. Unatoč policijskoj zaštiti poslali smo kćer vanka, ne usudimo se dovesti je u Hrvatsku.

Poslije su mi stavili eksplozivnu napravu u poštanski sandučić na Bosanci. Pa su mi dolazili ljudi. Gospodin koji bi mi mogao bit i sin, rekao mi je da je mislio da sam svjetski, školovan čovjek, a da ja govorim. Ne smiješ to govoriti, moraš šutjeti, rekao mi je', ispričao je Žitinski.

Više o toj temi možete pročitati ovdje.