FACEBOOK TIRANIJA

Prijete sa 4.000 dana nesreće s lažnih profila estradnjaka

20.02.2013 u 12:20

Bionic
Reading

Preko stotinu poznatih i nepoznatih, odnosno javnih ili privatnih osoba izvršilo je na građane Hrvatske jedan od najbezobraznijih Facebook 'moralnih' mobbinga koji se mogu zamisliti. Ukoliko, naime, prema klauzuli u njemu, ne podijelite status koji vam je ničim izazvan došao među vaše privatne poruke u sandučić, gore navedeni prijete vam sa 4.000 dana nesreće

Potporu su poruci vrlo 'sakralnog sadržaja' prema onome što su iznervirani građani i Facebook korisnici prijavili, pružile navodno i mnogobrojne estradne zvijezde i legende - Ibrica Jusić, Duško Lokin, Emilija Kokić, Ivo Amulić, Robert Pauletić, Dražen Zečić, Maja Blagdan, Marina Tomasović, Vinko Coce, Nenad Vetma, Edwin Softić, i drugi. Među inim imenima, gore navedeni, vrlo vjerojatno i bez vlastitog znanja (barem tako vjerujemo i nadamo se), sudjeluju u ovoj visoko agrivirajućoj poruci. Napokon, za jednog vjernika, poruci vrlo prijetećeg sadržaja.

Nezaboravan post poslao je naravno, kako se da iščitati iz poruke, nitko drugi nego Hrvatima, a posebno katolički nabrijanima među nama - dragi Bog sam! Prenijet ćemo sadržaj poruke u cijelosti:
'Oprosti sto ti smetam, jako je hitno. Imam jednog prijatelja i treba mu mjesto za boravak. Predložio sam mu tvoju kuću, molim te da ga primiš. Njegovo ime je Bog. Sad reci tihim glasom: 'Možeš, dragi Bože, ja te trebam,očisti moje srce i dušu od grijehova i blagoslovi moju obitelj...' Pošalji ovo na 20 adresa svojih prijatelja i sutra će ti se dogoditi čudo. Ako vjeruješ u Boga, sjeti se, ako odbiješ, što je rekao: Ako me se odrekneš među ljudima, ja ću se odreći tebe. Kroz 4 minute ćeš primiti lijepu vijest. Nema vraćanja. Ako ignoriraš poruku, tvoja najveća ljubav će te zamrziti, a tebe čeka 4.000 dana nesreće. Ako pošalješ poruku 20 ljudi, u roku od 4 dana netko će ti reći da te uistinu voli!!! Ako prekineš lanac, čeka te nesreća zauvijek, zato pošalji ovu poruku.'


Čovjeku dođe da se zapita ima li u ovoj poruci možda osnova za građansku tužbu protiv svih koji prosljeđuju ovu poruku. A za prvog koji ju je odaslao možda čak i prekršajnu ili kaznenu. Ipak se radi o blatantnoj prijetnji – a ako ćemo pravo, kako 'braća Amerikanci' kažu, 'potjera za srećom' pravo je svakog čovjeka dok god ne škodi drugima. Ovdje, naprotiv, netko drugi (možda Ibrica, Duško ili Zečić Dražen?) predlaže 'našu' kuću (?!) za 'njihovog' prijatelja (?!) i otvoreno prijeti najgorim mogućim scenarijem ako ga ne primimo. Čeka nas vječna nesreća.

Kontaktirali smo jednu od osoba s ove liste koja tvrdi kako ima nekoliko profila otvorenih na svoje ime. U njenom slučaju ona zna i tko vodi te profile, ali kaže kako mnogi njeni kolege ne znaju, kao i da ne vjeruje da su imali išta s ovom porukom, kao što nije ni ona. Ponekad se radi o nenamjernim igrarijama, a ponekad i o krađi identiteta i stvaranju halabuke u, primjerice, Severinino ime, koja ima daleko najviše lažnih profila od sviju nabrojanih zajedno. Začudo, u ovoj je se poruci ne spominje kao 'supotpisnika'.

Upitao bih tvorce ove genijalne poruke - što je s mojom mamom koja zna čitati, ali ne zna prosljeđivati poruke? A vrlo je praznovjerna? Tko će odgovarati što će je sutra pogaziti autobus kada sva u mislima o nesreći koja je čeka jer nije vična Facebooku neoprezno izađe na cestu? Možda Zuckenberg na ovaj način prikuplja još veću FB armiju (moja će mama zbog ovoga dobro naučiti kako se prosljeđuju poruke!)? Možda je kler, 'a možda su i u šumi' – kako bilo, ovakve su stvari nedopustive i administratori Facebooka bi ih trebali uklanjati na vrijeme, a one koji šalju ovako morbidne spamove prijavljivati policiji. Jer ako ćemo pravo – ovaj post je tolika blasfemija da se i psovanje Svevišnjeg usred crkve naspram nje čini kao šapat na stadionu.