MUČNE GODINE PROLAZE

Prijepori o suradnji u potrazi za nestalima, obitelji traže odgovore

30.08.2016 u 18:43

Bionic
Reading

Predsjednik Povjerenstva srbijanske vlade za nestale Veljko Odalović izjavio je u utorak da je sudbina 4.086 Srba nestalih tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslaviji i dalje nepoznata, ocijenivši sve slabijim rezultate regionalne suradnje, među ostalim i s Hrvatskom, a na središnjim trgovima u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci u utorak su volonteri Međunarodnog odbora Crvenog križa (MOCK) zatražili otkrivanje sudbine noseći 6.874 crna balona u spomen na isto toliko osoba za kojima se još uvijek traga iz proteklog rata

'Po međunarodnom i domaćem pravu, obitelji imaju pravo saznati što se dogodilo njihovim nestalim članovima i gdje se oni nalaze, a države imaju obavezu da ih podrže i pruže im odgovore', rekao je voditelj izaslanstva MOCK-a u BiH Željko Filipović

Na balonima je ispisano pitanje 'Gdje je?' čime se nastoji skrenuti pozornost na još uvijek veliki broj osoba o kojima se ništa ne zna. Pri tome je Filipović upozorio kako se posljednjih godina proces traženja nestalih osoba usporava zbog čega prijeti opasnost da se za veliki broj osobe nikada ne rasvijetle okolnosti nestanka i stradanja.

'Nažalost, proces traženja nestalih osoba je značajno usporen u zadnjih nekoliko godina. Pozivamo sve nadležne institucije da pojačaju svoje napore, kako bi ispunile preuzete obaveze', dodao je Filipović.

On je ohrabrio i sve one, koji posjeduju bilo kakvu informaciju, a koja može pomoći u rasvjetljavanju sudbine nestalih da se jave i time pomognu obiteljima kako bi pronašli ostatke svojim nestalih.

'Ne želimo da žrtve drugih budu u drugom planu'

'Ne želimo da žrtve drugih budu u drugom planu, ali nećemo dopustiti ni da srpske žrtve budu na posljednjem mjestu. S Hrvatskom u posljednje vrijeme postoji niska razina komunikacije i dogovora o zajedničkim aktivnostima, BiH ima svoje specifičnosti, a na Kosovu je posebna priča, jer tamo međunarodna zajednica ne radi kako očekujemo', istaknuo je predsjednik Povjerenstva srbijanske vlade za nestale Veljko Odalović u Beogradu na skupu u povodu 30. kolovoza - Međunarodnog dana nestalih.

Srbija se, kako kaže Odalović, odgovorno suočila s problemom rješavanja sudbine nestalih na prostorima bivše SFRJ.

'Nema informacije koja je tražena od Srbije, a da je nismo dali, nema lokacije s navodnim masovnim grobnicama koju nismo provjerili. Takav odnos očekujemo i od drugih u regiji', poručio je Odalović, sugerirajući da je rješavanje sudbine nestalih 'iznimno važno za cjelovito normaliziranje stanja u regiji'

Predsjednik Koordinacije srpskih udruga obitelji nestalih, ubijenih i poginulih s prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač podsjetio je kako se, prema podacima Međunarodnog odbora Crvenog križa, ukupno još 10.653 osobe s prostora bivše SFRJ i dalje vode kao nestale, a među njima je više od 4.000 Srba.

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved rekao je, pak, ranije danas u Vukovaru da Srbija ni dva desetljeća nakon rata ne daje dovoljan doprinos kako bi se pronašla tijela nestalih, rekavši kako Hrvatska još traga za 1.990 nestalih.

'Ne možemo biti zadovoljni odnosom Srbije kao države, koja ni 20 godina nakon Domovinskog rata ne daje dovoljan doprinos kako bi se pronašla tijela naših nestalih', poručio je Medved iz Vukovara, gdje je u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba položio vijenac i zapalio svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Ministar Medved je naglasio kako je potraga za nestalima jedna od obveza koje je Srbija preuzela u tekstu pretpristupnog sporazuma s EU.

'Tražimo od Srbije da posebno u tom poglavlju i posebno po tim pitanjima da svoj maksimum', rekao je Medved novinarima, podsjetivši da Hrvatska ima niz mogućnosti za uvjetovanje Srbiji da ispuni ono što je potpisala u pretpristupnom sporazumu sa EU.