4,5 MILIJARDI KUNA REZOVA

Prijedlog proračuna za 2012. sutra u Saboru

12.02.2012 u 17:28

Bionic
Reading

Hrvatska vlada će sa sutrašnje sjednice Saboru uputiti prijedlog državnog proračuna za ovu godinu, čiji bi rashodi, prema ranijim najavama iz Vlade, trebali biti niži za oko 4,5 milijardi kuna

Vlada je krajem siječnja usvojila mjere i smjernice za izradu proračuna kojima je predvidjela rashode proračuna od 117,6 milijardi kuna, što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu za 4,6 milijarde kuna, no nakon toga se iz Vladinih krugova spominjalo manje smanjenje, za 4,3 milijarde kuna.

Premijer Zoran Milanović u četvrtak je izjavio da će se rashodna strana proračuna smanjiti za nešto više od 4,5 milijardi kuna.

Zadatak je Ministarstva financija da preko vikenda sve brojke uskladi, da eventualno vidimo postoji li prostora za još neku uštedu, odnosno racionalizaciju na rashodnoj strani, rekao je premijer u četvrtak na sjednici Vlade s koje je Saboru poslan paket poreznih zakona vezanih uz prijedlog proračuna.

Smjernicama za izradu proračuna Vlada je za ovu godinu predvidjela prihode od 108 milijardi kuna, što je 0,5 posto više nego prošle godine.

Uz smjernicama predviđene rashode u iznosu od 117,6 milijardi kuna te prihode od 108 milijardi kuna, deficit proračuna iznosio bi 9,6 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a, što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za 5,3 milijarde kuna ili za 1,6 postotnih bodova BDP-a.

U ovogodišnjem proračunu, prema ranijim najavama iz Vlade, uz ostalo se predviđa smanjenje rashoda za zaposlene za oko 2 milijarde kuna, subvencija za oko 1,4 milijarde kuna, što se posebice odnosi na subvencije u poljoprivredi i subvencije HŽ-u, planira se smanjenje i ostalih rashoda za oko 2 milijarde kuna, naknada građanima i kućanstvima za oko 500 milijuna kuna, itd. Zbog usklađivanja, pak, mirovina s rastom troškova života rashodi za mirovine porasli bi za oko 500 milijuna kuna, a oko 1,2 milijarde kuna više će trebati i za plaćanje kamata.

U skladu s tim, većina Vladinih resora u ovoj će godini na raspolaganju imati manje novca nego prošle, primjerice, resori poljoprivrede, prometa, zdravstva, obrane, dok bi među rijetkim ministarstvima koja bi dobila više bila ministarstva financija ili ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Smjernicama za izradu proračuna Vlada je u ovoj godini planirala gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto.