ODAVANJE POČASTI

Prije 72 godine oslobođen je Split

26.10.2016 u 14:44

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobovima pripadnika NOB-a stradalih u Drugom svjetskom ratu te na Groblju hrvatskih branitelja, u Splitu je u srijedu obilježena 72. obljetnica oslobođenja grada od fašističkog okupatora, uz poruku da se svi trebamo okrenuti budućnosti

Splitski dogradonačelnik Goran Kovačević tom je prilikom rekao da su tekovine antifašizma duboko utkane u civilizirane zemlje Europske unije, a time i u Hrvatsku, pri čemu se treba odmaknuti od ideologija. Istaknuo je kako danas baš nitko ne može reći da je protiv antifašizma te da na tome ne treba skupljati bodove, već se treba okrenuti budućnosti.

"Trebamo našim precima odati zahvalnost za sve ono što su napravili za nas, a na nama je da time što su nam ostavili odgovorno upravljamo u slobodi i demokraciji", poručio je Kovačević.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita Josip Milat rekao je da se povijest ne smije mijenjati, ali ni zaboravljati, te da se iskazivanjem počasti poginulima u antifašističkoj borbi odaje počast i svima koji su pali za Hrvatsku. Ustvrdio je kako je borba svih palih za slobodu Hrvatske urodila slobodom, "htjele to službene vlasti priznati ili ne".

"Ne smiju se zaboraviti njihova herojska djela, a nama mora biti jasno da se uvijek i na svakom mjestu sloboda mora braniti. Mlade moramo upoznati s tim, da se više nikad ne ponovi. Danas se izjavljuje kako je Hrvatska nastala 1991. godine, a to nije istina, jer se povijest ne može izbrisati ili promijeniti i generacije koje dolaze će to shvatiti", kazao je Milat.

Obilježavanje te obljetnice organizirao je Grad Split i gradska Udruga antifašista i antifašističkih boraca, a sve je započelo ujutro prije središnje svečanosti koja se održala u Muzeju Grada Splita, kada je izaslanstvo grada i spomenute udruge položilo vijence na gradskom groblju Lovrinac, na Narodnom trgu, potom na Spomen kosturnici palima u NOB-u, na Groblju branitelja i kod Središnjeg križa, dok je na Narodnom trgu vijenac položen i na Spomen ploču osloboditeljima grada.