ŽESTOKA RASPRAVA U EUROPSKOM PARLAMENTU

'Pričate o vehabijama, a šutite kad se negira genocid u Srebrenici'

jelko kacin

jelko kacin

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Članovi Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u srijedu su raspravljali o nacrtu rezolucije o Bosni i Hercegovini i pozvali čelnike te zemlje da se dogovore o reformskom putu, koji treba osigurati funkcionalnu državu i njezin put prema Europskoj uniji

Rasprava je vođena o nacrtu izvješća koje je sastavila parlamentarna izvjestiljica Doris Pack, njemačka demokršćanska zastupnica. Na njezino izvješće koje je predstavljeno sredinom ovoga mjeseca podneseno je 112 amandmana, a najveći dio rasprave posvećen je osudi vehabizma i svih drugih oblika ekstremizama.

Poziv islamskoj zajednici u BiH da se 'jasno negativno izrazi o porastu vehabizma', izazvao je veliku pozornost u toj zemlji. U Sarajevu je zbog toga izvjestiteljica Doris Pack bila žestoko kritizirana, dok je to u Banjoj Luci naišlo na odobravanje.

Čelnici političkih skupina dogovorili su kompromisni amandman o tom pitanju, koji je u raspravi dobio široku potporu.

U tom amandmanu Europski parlament poziva 'vlasti Bosne i Hercegovine da se bore protiv ekstremizma, vjerske mržnje i nasilja u tijesnoj suradnji s međunarodnom zajednicom; izražava zabrinutost zbog ekstremizma vehabija zajedno sa svim drugim ekstremističkim tendencijama na zapadnom Balkanu; pozdravlja se propovjed Velikog muftije Bosne i Hercegovine iz studenoga 2011. u kojoj je osuđen terorizam i nasilje kao neprijateljski činovi protiv islama i njegovih načela i vrijednosti i traži od svih odgovornih vlasti zemlje da nastave tim putem; poziva na svijest, istragu i eliminaciju ekstretmističkih prijetnji bilo koje vrste u cijelom području zapadnog Balkana'.

Pack
je u raspravi istaknula da je spominjanje vehabizma u izvješću u medijima u BiH bilo prenapuhano, ali da vehabijski pokret predstavlja stvarni problem.

Slovenski liberalni zastupnik Jelko Kacin je rekao da je za njegovu političku skupinu prihvatljiv kompromisni amandman, ali je osudio činjenicu da se vehabijama posvećuje velika pozornost.

'Bosna i Hercegovina je komplicirana zemlja i moramo biti vrlo osjetljivi i odmjereni. Dvije trećine uvodne rasprave posvećene su vehabijama, a to je previše jer je ta pojava vrlo izolirana. BiH nije Saudijska Arabija nego je zapadnobalkanska demokracija s vrlo jasnom europskom perspektivom. Dvije trećine rasprave posvetili smo vehabijama, a kada se negira genocid u Srebrenici onda predstavnici međunarodne zajednice šute', rekao je Kacin

Nizozemska zastupnica turskog podrijetla Emine Bozkurt, članica europskih socijalista, izjavila da se vehabijama ne treba pridavati prevelika pozornost, a istodobno zaboravljati na 'ekstremističke i nacionalističke tendenecije' u cijeloj regiji.

Slovenski liberalni zastupnik Ivo Vajgl dao je potporu izvjestiteljici Pack, protiv 'koje dio bosanskohercegovačkih medija vodi kampanju'.

'Moramo poručiti javnosti u BiH da smo mi dobranomjerno i demokratsko društvo. Stoga nije prihvatljivo da se naše izvjestitelje pokušava uplesti u unutarnjopolitičke rasprave i netolerantno vođenje rasprave koje vlada u dijelu bosanskohercegovačke javnosti. S druge strane, doista mislim da ne treba prenaglašavati neke fenomene poput vehabija jer to nije tipično za BiH ni za njezinu budućnost', rekao je Vajgl

Slovački zastupnik Eduard Kukan iz Europske pučke stranke pohvalio je izviješće Doris Pack, kazavši da ono odražava njezino duboko poznavanje regije. 'Ona je imenovala i opisale probleme onakvi kakvi jesu, ne pokušavajući ih uveličavati ili umanjivati', te da to radi 'u dobroj namjeri kako bi pomogla zemlji'.

U izvješću i u podnesenim amandmanima poziva se međunarodnu zajednicu da razmotri potrebu i nađe rješenje za 'ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR)', ali da se pritom ne smije ugroziti stabilnost zemlje.

U jednom od kompromisnih amandmana poziva se vlada BiH i susjednih zemaja 'da učine sve kako bi riješili granična pitanja sa svojim susjedima bilo kroz bilateralne dogovore ili na drugi način' te se naglašava da 'bilateralna pitanja trebaju riješiti strane kojih se to tiče, odlučno i u dobrosusjedskom duhu'.

Vanjskopolitički odbor će o nacrtu rezolucije glasovati u četvrtak i nakon toga uputiti na glasovanje na plenernu sjednicu Europskog parlamenta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi