KRIZA U SUSJEDSTVU

Preustroj vlasti u BiH mogao bi potrajati mjesecima?

07.06.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Preustroj vlasti u Bosni i Hercegovini mogao bi potrajati mjesecima nakon što su HDZ BiH i HDZ 1990. godine potvrdili kako će inzistirati na promjenama i u vladi Federacije Bosne i Hercegovine, a Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka 'Radom za boljitak' (NSRzB) najavile kako će se boriti da zadrže sadašnje pozicije u federalnoj vlasti, ocjena je koju u četvrtak prenose mediji u BiH

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je nakon sjednice stranačkog vrha izjavio da u toj stranci odlučno inzistiraju da postanu dijelom vladajuće koalicije i na razini Federacije BiH te da ne žele surađivati sa HSP-om i NSRzB-om koje su prije godinu i pol postavile svoje ministre u federalnoj vladi.

Čović je pojasnio kako je ista koalicija na svim razinama vlasti preduvjet sudjelovanja HDZ BiH u preustroju vlasti potaknutom nakon što je Socijaldemokratska partije BiH (SDP) raskinula savezništvo sa Strankom demokratske acije (SDA) i dogovorila novo partnerstvo sa Savezom za bolju budućnost (SBB) medijskog tajkuna Fahrudina Radončića

Glasnogovornik HDZ 1990. Veso Vegar potvrdio je kako i u toj stranci inzistiraju na preustroju federalne vlade te da time uvjetuju potporu za smjene kadrova SDA u Vijeću ministara BiH. 'Na tome inzistiramo od prošlih izbora i držimo da je, kada se već govori o preustroju vlasti na drugim razinama, ovo prilika da i to završimo sada', kazao je Vegar.

Ključeve preustroja vlade Federacije BiH u svojim rukama trenutačno drži predsjednik tog entiteta Živko Budimir (HSP) koji zajedno s dva potpredsjednika od koji je jedan iz SDA mora potpisati svaku odluku o tome. Budimir je za naredni tjedan najavio konzultacije s predstavnicima političkih stranaka ističući kako će odluke koje donese biti vođene 'ustavom te interesima naroda i građana FBiH'.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić izjavio je kako se o radu ministara u federalnoj vladi može razgovarati samo na temelju njihova učinka, a nikako zbog različitih političkih kombinacija. 'To im (novoj koaliciji) sigurno neće ići tako lako', izjavio je Jurišić.

Predsjednik NSRzB-a Mladen Ivanković Lijanović kazao je pak kako mu je razumljiva želja oporbe da dođe na vlast, no istaknuo je kako u ovoj stranci ne razmišljaju o ostavkama svojih ministara. 'Mi oporbu u svakom slučaju nećemo pomagati', kazao je Ivanković Lijanović.

I sam Čović je u srijedu potvrdio kako bi izbor nove federalne vlade u kojoj bi se našla dva HDZ-a te SBB mogao biti iznimno kompliciran te kako mu se najrealnijom čini mogućnost smjene predsjednika i dopredsjednika FBiH koju bi zatražile dvije trećine zastupnika u federalnom parlamentu, o čemu bi u konačnici odlučivao entitetski ustavni sud.

Postojeći raspored snaga u Zastupničkom domu parlamenta FBiH govori međutim kako bi i to bila operacija s krajnje neizvjesnim ishodom jer SDP, SBB i dva HDZ-a nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu za opoziv predsjednika i dopredsjednika FBiH pa bi se morali osloniti na upitnu potporu manjih oporbenih stranaka i neovisnih zastupnika.

U SDP-u se nadaju kako će politički dogovor o novoj koaliciji ipak biti dovoljan razlog za predsjednika i dopredsjednike Federacije da uvaže novu realnost.

'Ako postoji kvalificirana većina propisana zakonom i Ustavom za uspostavu ili preustroj vlasti, niti jedan pojedinac tu činjenicu ne bi smio omalovažiti', izjavio je glasnogovornik SDP-a Damir Mašić.

Preustroj vlasti do 27. lipnja, što je rok koji je prvi spomenuo predsjednik HDZ-a BiH, u postojećim je okolnostima teško dostižan, no lideri političkih stranaka najavili su u narednim danima intenzivne konzultacije kako bi konkretizirali provedbu načelnog dogovora o uspostavi nove vladajuće koalicije.