ODVJETNICA UDRUGE FRANAK:

'Presuda za franak odnosit će se i na eure!'

17.07.2014 u 09:25

Bionic
Reading

Nakon presude Visokog trgovačkog suda, kojom se djelomično potvrdila presuda suca Radovana Dobronića u tužbi korisnika kredita u švicarskim francima protiv banaka, što će to konkretno značiti, pojasnila je za HTV odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski

'Tužene banke morat će vratiti novac štedišama koji su imali ugovorenu promjenljivu kamatnu stopu, a banke su dizale kamate. Vraćat će razliku novca između početne kamatne stope i one na koju su je digli tijekom otplate kredita. Odnosi se to na sve valute. Ako se klijenti ne budu mogli mirno dogovoriti s bankama, mogu ih tužiti pozivajući se na ovu presudu', rekla je gostujući u Dnevniku HRT-a odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski.

Kako je pak pojasnila za 24sata, presuda je i velik korak za dužnike koji imaju kredite vezane valutnom klauzulom za euro.

'Ako su i njima nepravedno i samovoljno mijenjali kamatne stope iz mjeseca u mjesec, oni također mogu podnijeti privatne tužbe, a ova presuda za kolektivnu će znatno olakšati posao na sudu', rekla je Kwiatkowski.

Podsjetimo, Visoki trgovački sud prihvatio je dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu u švicarskim francima nije prihvaćen ni za jednu tuženu banku.

Udruga Franak zadovoljna je dijelom odluke Visokog trgovačkog suda kojim se potvrđuje dio tužbenog zahtjeva te nastavlja pravnu bitku za dio tužbenog zahtjeva koji je odbijen, a odnosi se na valutnu klauzulu u švicarskim francima.

Udruga Franak odnosno Savez udruga Potrošač kao formalni tužitelj ima pravo u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za reviziju presude Vrhovnom sudu.

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) objavili su danas kako su zadovoljni činjenicom da je Visoki trgovački sud 'potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz švicarski franak u Hrvatskoj ugovarani prema zakonu, a sama valutna klauzula ugovorena kao jasna, lako uočljiva i razumljiva ugovorna odredba'.

HUB je reagirao izjavom u kojoj se navodi da su zadovoljni i odlukom kojom se ukida prvostupanjska presuda u dijelu kojim je tuženim bankama bilo naloženo ponuditi potrošačima izmjenu ugovora na način se glavnica izrazi u kunama u iznosu koji je kunski bio isplaćen pri korištenju kredita i kreditna obveza obračuna uz fiksnu kamatnu stopu u postotku koji je vrijedio u vrijeme sklapanja pojedinog ugovora.

'U dijelu suđenja o valjanosti same ugovorne odredbe o uvjetima pod kojima se kamatna stopa, koja je ugovorena kao promjenljiva, može mijenjati potrebno je određeno vrijeme da svaka tužena banka specifično prouči opsežno sudsko obrazloženje i razmotri mogućnosti podnošenja revizije Vrhovnom sudu Republike Hrvatske', navode iz HUB-a.