REAKCIJE U HRVATSKOJ

Presuda je doprinos pravdi, ali mala utjeha za žrtve

24.03.2016 u 16:48

Bionic
Reading

Politički čelnici u Hrvatskoj pozdravljaju presudu Haškog suda (ICTY) protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, ističući da je to doprinos pravdi, ali mala utjeha za sve stradalnike i njihove obitelji

Grabar-Kitarović: Presuda je poruka današnjim zločincima i terioristima

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak da je presuda bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću za zločine u ratu u BiH slaba utjeha žrtvama, ali je poruka današnjim zločincima i teroristima da neće proći nekažnjeno.

'Iako je riječ o prvostupanjskoj presudi, ovime je međunarodna zajednica priznala kako se u Srebrenici dogodio genocid te kako su na području Republike Srpske, sedam općina i u Gradu Sarajevu udruženim zločinačkim pothvatom počinjeni najteži zločini s ciljem stvaranja homogenog srpskog prostora', rekla je predsjednica u priopćenju.

Grabar-Kitarović smatra da je to slaba to utjeha obiteljima žrtava monstruoznih zločina, koji će ostati neizbrisiva mrlja kako u europskoj tako i u svjetskoj povijesti.

'Vjerujem da je ova presuda jasna poruka svima koji se i danas upuštaju u zločinačke pothvate protiv čovječnosti te međunarodni terorizam utemeljen na rasnoj i vjerskoj netrpeljivosti, kako neće proći nekažnjeno', istaknula je.

Vlada RH: Kažnjavanje odgovornih za ratne zločine bitan preduvjet za politiku pomirenja

Hrvatska vlada pozdravila je u četvrtak presudu protiv ratnog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića koji je u Haagu osuđen na 40 godina zatvora za ratne zločine u BiH.

'Vlada Republike Hrvatske pozdravlja današnju presudu Haškog tribunala kojom je Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima i Bošnjacima u Bosni i Hercegovini', kaže se u vladinom priopćenju.

U Banskim dvorima naglašavaju kako su svjesni da ne postoji kazna koja bi mogla vratiti u život nevine žrtve, ali osuda jednog od glavnih aktera agresivne velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini, koja je rezultirala genocidom i stravičnim zločinima, 'predstavlja minimum na koji su žrtve i njihove obitelji nažalost predugo čekale'.

Hrvatska vlada smatra da je kažnjavanje odgovornih za ratne zločine bitan preduvjet za politiku pomirenja i stabilizaciju odnosa u Bosni i Hercegovini.

Karamarko: Presuda je opomena svima koji se zanose idejama velike Srbije

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da je haaška presuda Radovanu Karadžiću očekivana i pravedna te da je doprinos pravdi koju žrtve srpske agresije očekuju već dva desetljeća.

'Presuda Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije koja je izrečena Radovanu Karadžiću doprinos je pravdi koju stotine žrtava srpske agresije već dva desetljeća očekuju. Ova presuda neće oživiti mrtve, neće vratiti dostojanstvo poniženima i neće izgraditi porušene domove i drugu razorenu imovinu, ali svakako je opomena svima koji se još uvijek zanose idejama o tome da je moguće ostvariti ciljeve iz ideološke podloge o stvaranju velike Srbije', napisao je Karamarko na svom Facebook profilu.

Nadalje ističe da su se Hrvati u BiH, zaustavljanjem tenkovske kolone između Mostara i Širokog Brijega prvi suprotstavili planiranoj velikosrpskoj agresiji na BiH.

'Kad su počela otvorena agresivna ratna djelovanja Hrvati su krenuli u obranu svojih domova zbog čega su podnijeli najveću žrtvu u obrani BiH. Na koncu su temeljem Splitske deklaracije, te Washingtonskih i Bečkih sporazuma Hrvati dali najveći doprinos u slamanju velikosrpske agresije i vojnom porazu agresora. To su razlozi zbog kojih Hrvati imaju razlog ovu presudu smatrati priznanjem za svoj doprinos u očuvanju suvereniteta BiH čiji su konstitutivni narod', istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Milanović: Nijedna kazna neće moći otkloniti zlo koje je naneseno

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je da je zatvorska kazna izrečena Radovanu Karadžiću mala utjeha za sve stradale i njihove obitelji jer da niti jedna kazna nikada neće moći otkloniti zlo koje je naneseno.

'Niti jedna kazna nikada neće moći otkloniti zlo koje je naneseno. Kazna od 40 godina zatvora čovjeku koji je bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata i čije je djelovanje dovelo do smrti tisuća ljudi i užasne patnje, mala je utjeha za sve stradale i njihove obitelji', napisao je Zoran Milanović na svom Facebook profilu.

Dodao je da je rat u BiH vođen s ciljem da se iz nje protjeraju Hrvati i Bošnjaci i da se stvori Velika Srbija.

'Presuda Radovanu Karadžiću je jasna opomena svima onima koji još i danas veličaju ratne zločince, posebno u BIH, da je njihova politika opasna i međunarodno okarakterizirana kao zločinačka', istaknuo je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Kovač: Presuda nije dovoljna zadovoljština

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je u četvtak da presuda bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nije dovoljna zadovoljština potomcima njegovih žrtava i da će do pomirenja u BiH doći tek kada se pobijedi njegova genocidna politika.

'Današnja osuđujuća presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću pruža nedostatnu moralnu zadovoljštinu potomcima žrtava njegove politike sustavnog ubijanja i zlostavljanja', rekao je Kovač u priopćenju.

Pusić: Kroz presudu Karadžiću zločin u Srebrenici okarakteriziran kao genocid

Radovan Karadžić dobio je zasluženu kaznu, koja je u prvom redu važna zbog žrtava, ali i zbog poruke svima koji pomišljaju na ratove i njihovo oživljavanje, poručila je u četvrtak predsjednica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić nakon presude Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Podsjećajući kako 'ukupni rat u BiH nikada nije proglašen službeno genocidom', Pusić navodi da je kroz presudu Karadžiću zločin u Srebrenici okarakteriziran kao genocid.

Karadžić je dobio 40 godina zatvora što je u njegovom slučaju više nego doživotno, s obzirom na to da ima 70 godina, ističe Pusić u priopćenju objavljenom na Facebook profilu.

'Mnogi će reći da je kazna stigla prekasno, no pokazalo se da zločini koji su počinjeni u BiH ne mogu proći nekažnjeno, posebno u ovo vrijeme, kada sa svih strana nadiru razne vrste povijesnog revizionizma, da se u nekim stvarima ipak pogleda istini u oči i da se kaže, pa makar 20 godina kasnije, oni koji su radili zločine, dobili su zasluženu kaznu', dodala je.

Navodeći kako Haaški tribunal kao ni jedan drugi tribunal nikada neće moći doseći sve ljude odgovorne za zločine u tom strašnom ratu i sličnim ratovima, Pusić smatra da je 200 osuđenih u Haagu među kojima je i Radovan Karadžić 'simboličan pokušaj međunarodne zajednice, prvi puta nakon 2. svjetskog rata, da se suprotstavi ratnim zločinima'.

U svojoj izjavi Pusić podsjeća da je Međunarodni kazneni sud prvi put donio presudu za ratni zločin silovanja u ratu u Srednjoafričkoj Republici, za bivšeg potpredsjednika Demokratske Republike Kongo.

'To je značajan prijelomni trenutak, jer je zločin silovanja po prvi puta tretiran u skladu s njegovom novom definicijom, u konfliktu, kao ratni zločin', zaključila je Vesna Pusić.

Documenta: Presuda će postati važna kada je priznaju u Republici Srpskoj

Iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću ocijenili su u petak, komentirajući haašku presudu Radovanu Karadžiću, da će izrečena kazna postati važna samo ako patnju žrtava priznaju i izabrani predstavnici Republike Srpske te učine sve za obeštećenje obitelji žrtava.

Kazna će postati važna za izgradnju povjerenja samo ako patnju žrtava priznaju i političari i društva post-jugoslavenskih zemalja, uključujući izabrane predstavnike Republike Srpske u BiH koji bi, umjesto posve neprimjerenog imenovanja studentskog doma na Palama prema osuđenom ratnom zločincu, trebali učiniti sve za obeštećenje obitelji žrtava, navodi Documenta u priopćenju.

Također ističe i da su žrtve su od sudskog vijeća očekivale kaznu doživotnog zatvora, s obzirom na već izrečene kazne u drugim predmetima pred Haaškim sudom za zločine počinjene u Sarajevu, Prijedoru i Srebrenici, te imajući u vidu Karadžićevu političku odgovornost.