VELEPOSLANIK FOLEY NA ODLASKU

'Presiromašni ste za politiku potpuno slobodnog tržišta'

18.04.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Američki veleposlanik James Foley u oproštajnom intervju s hrvatskim novinarima naglasio je borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava kao najveći uspjeh svoga mandata, ali je priznao da se ništa nije promijenilo u pokušajima stvaranja pozitivnije ulagačke klime

Foleyju se iznimno svidjela Hrvatska, pa smo ga upitali ima li namjeru kupiti ovdje kuću poput nekih svojih kolega diplomata, na što je spremno odgovorio: 'Prodajete li? Ne namjeravam kupiti kuću osim ako netko ovdje (okupljeni novinari op. a.) ne nudi vrlo jeftino nekretninu blizu mora.'

'Kao što sam rekao, ovo je bilo vrlo posebno razdoblje za mene i moju obitelj i nije bilo poput dosadašnjih diplomatskih zadatka. Diplomati ne bi trebali biti emotivni, ali, naravno, mi smo ljudska bića i ovdje u Hrvatskoj sam radio posao iz ljubavi i što sam više bio ovdje, više sam volio ovu zemlju', kazao je Foley i dodao da je zato je vrlo teško reći zbogom. Veleposlanikova supruga je Hrvatica, tako da vjeruje da će imati priliku vraćati se ovdje gotovo svake godine. 'Nekretnine su u Hrvatskoj vrlo skupe', primijetio je veleposlanik. Budući da je bio vrlo zaposlen tijekom ove tri godine, nije bio u mogućnosti izaći i pogledati nekretnine. 'To je tužna istina. Da sam imao više vremena, možda bismo danas i imali kuću negdje na Korčuli, odakle je moja supruga rodom', zavapio je američki veleposlanik.

Prijeti li nam blokada procesa ratifikacije?

Vratimo se ozbiljnim temama. Sjedinjene Američke Države odigrale su aktivnu ulogu u uvjeravanju Slovenije da deblokira hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom, a Foley se nada da neće biti problema s ratifikacijom ni u Ljubljani ni nigdje drugdje u Europi. Nema nikakvih indikacija, kaže, ni da bi Hrvatsku mogle blokirati druge zemlje, poput Velike Britanije ili Nizozemske. SAD ima principijelan stav, objašnjava američki diplomat, da bilateralna pitanja ne bi smjela bi zapreka članstvu u NATO-u ili EU-u. Dogovor između Hrvatske i Slovenije o arbitraži oko graničnog spora smatra sjajnim primjerom i za druge zemlje, posebno u regiji jugoistočne Europe. SAD očekuje da će sve zemlje EU-a ratificirati pristupni ugovor na vrijeme. Naravno, dodao je da je Hrvatska pod monitoringom i treba ispuniti obveze koje su preostale, ali očekuje da će idući izvještaji o napretku biti pozitivni.

Vize

Što se tiče pitanja viza, tu nema nikakvih novosti. Hrvatska je ispunila sve što se tražilo od nje, ali ostao je problem pravila po kojem zemlja tražiteljica ne smije imati više od tri posto odbijenih zahtjeva za vizom. Takav je američki zakon i jedino možemo čekati da se brojke promjene da bi Hrvatska ušla u program za oslobađanje od viza za putovanje u SAD. Jednom kada se promijene ti uvjeti ili Hrvatska ispuni traženo, ući ćemo u program. 'Riječ je o pitanju koje je u rukama Kongresa', kazao je Foley. Veleposlanik je naglasio da istočnoeuropski kriminalci koji imaju hrvatske putovnice ne mogu utjecati ukidanje viza.

'To nema veze s tim. Kriminal je kriminal i ima ga svugdje. Pitanje je kakva je sposobnost za borbu protiv kriminala, a mi oduševljeni hrvatskim sposobnostima', kazao je Foley. Tijekom veleposlanikova mandata SAD i Hrvatska su surađivali na mnogim poljima, ali on smatra da je suradnja na području borbe protiv kriminala, korupcije i jačanja vladavine prava bila je izvanredna. 'Imamo toliko povjerenje u hrvatsku borbu protiv korupcije da planiramo u Zagrebu osnovati trenažni centar za susjedne zemlje u regiji za suce, tužitelje i policajce kako bismo ih osposobili za tu borbu', naglasio je.



Borba protiv korupcije uspjeh mandata

Ipak, potpuno drukčija je situacija s investicijskom klimom u Hrvatskoj koja je izrazito negativna i koju se nije libio kritizirati tijekom svoga trogodišnjeg mandata. Osnovni cilj, kao veleposlanika u Hrvatskoj, koji mu je zadala državna tajnica Hillary Clinton, bio je pomoći Hrvatskoj da dovrši pregovore s Europskom unijom jer SAD vjeruje da je hrvatski ulazak u EU i NATO značajan i za čitavu regiju. Drugi cilj koji je također, kako navodi, ispunio bio je pomoći zemlji u borbi protiv korupcije i tu je razvijena tijesna suradnja između dvije zemlje. 'Hrvatski uspjeh u izgradnju vladavine prava i borbi protiv korupcije i pomoć koji pruža na kriznim žarištima diljem svijeta visoko se cijeni u američkoj vladi', kazao je Foley i dodao kao je veliki napredak napravljen tijekom njegova mandata. Ali sada dolazi 'ali'.

Loša investicijska klima

Nakon dolaska u Hrvatsku bolje se upoznao s nekim teškoćama s kojima se susreću američki investitori koji ovdje žele ulagati. 'Postoje sistemske teškoće koje karakteriziraju poslovanje u Hrvatskoj općenito i, ako želim biti pošten sa sobom i ako sam se pozitivno ocijenio u nekoliko područja, onda moram reći da nemam što pokazati kada je u pitanju popravljanje investicijske klime u Hrvatskoj. Žao mi je što to kažem, to je bio jedan od velikih ciljeva mene kao veleposlanika ovdje, a klima je još uvijek nepovoljna i mislim da Hrvatska gubi ekonomske mogućnosti dok investicije nastavljaju odlaziti u druge zemlje regije, Europe i svijeta', podijelio je packe veleposlanik Foley. Hrvatska mora postati konkurentna ako želi uspjeti, smatra on, a strukturne ekonomske reforme će prije ili kasnije biti nužne na tom putu.

Presiromašni za slobodno tržište

Ipak ne bi preporučio američkim investitorima da ne dođu u Hrvatsku, ali bi im rekao koji ih problemi tu čekaju. 'Rekao bih im da se pripreme za kašnjenja, komplikacije, birokratsku kompleksnost', objasnio je Foley. Veleposlanik smatra da je nužno raditi na konkurentnosti gospodarstva jer je druga opcija ekonomska smrt. To pravilo vrijedi za SAD-i svaku zemlju na svijetu, osim ako ne želite biti Sjeverna Koreja. 'Nova hrvatska vlada razumije ove realnosti i mislim da je spremna napraviti nužne promjene. Nadam se da ću uskoro vidjeti neke važne mjere poput ukidanja birokratskih zapreka i da će poslovanje postati atraktivnije', kazao je veleposlanik. Foley je svjestan da je neoliberalizam u Europi omražena riječ, ali smatra da je Hrvatska presiromašna da podrži i potiče politiku slobodnog tržišta. On smatra da bi nam bilo primjerenije slijediti europske socijaldemokratske modele koje baštine Švedska ili Finska. Kaže da je čuo da je privatnik u Hrvatskoj također omražena riječ. Smatra to nasljeđem socijalističkog sustava koje se mora promijeniti te je savjetovao mladim poduzetnicima s kojima se susretao sa s ponosom ističu da su privatnici.

O novoj vladi

Veleposlanički mandat Jamesa Foleyja u Hrvatskoj u velikom mjeri bio je obilježen i definiran završetkom pregovora Hrvatske s Europskom unijom i mnogim teškoćama koje su pratile taj proces. 'Stoga je logično što odajem priznanje bivšoj vladi koju je vodila premijerka Jadranka Kosor na povijesnom uspjehu.' Što se tiče nove vlade, zadovoljan je kako je uspostavila odnose ne samo s Veleposlanstvom, nego i na visokoj razini. 'Pusić i Clinton stvorile su međusobnu kemiju i već surađuju na međunarodnoj razini, izvanredno smo počeli suradnju i s ministrom Milanovićem i njegovim ministrima', smatra Foley. Odnosima među zemljama, smatra on, uvijek pomaže ako postoji kemija između ljudi koji ih zastupaju. 'SAD i Hrvatska imaju vrlo važne zajedničke interese koji će nas još više zbližiti u godinama koje dolaze', zaključuje veleposlanik na odlasku.

Foley je opravdao i Milanovićevu izjavu s Croatia summita da Hrvatska ne želi biti lider u regiji rekavši da naša vlast razumije da je u hrvatskom interesu da susjedi slijede isti put u EU i NATO. 'Ovo je regija je povijesno bila nestabilna i rastrgana ratom i, da bi Hrvatska uspjela ekonomski i politički, potrebno joj je mirno susjedstvo. Hrvatsko članstvo u EU-u i NATO-u je ono što bismo voljeli da slijede i ostali iz regije, a to možete zvati vodstvom, modelom ili kako želite. Rezultat je ono što je važno', kazao je Foley i dodao da ta izjava premijera Milanovića pokazuje da Hrvatska ne želi patronizirati susjedima, već ih gleda s poštovanjem.

Dolazak Dačića i Nikolića na vlast u Srbiji

Promjenu vlasti u Srbiji nije želio opsežno komentirati, već je rekao da zna da su neke izjave koje su davali visoki dužnosnici iz Srbije izazvale zabrinutost u Hrvatskoj, ali smatra da Hrvatsko vodstvo razumije što je u interesu zemlje, a to je da ima normalne odnose sa Srbijom i da tu zemlju ohrabruje u reformama. 'Vjerujem da će se pronaći način za suradnju', kazao je on.

Povratak imovine

Progovorio je i o pitanju povratka imovine oduzete za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata rekavši da je to teško je pitanje za koje nijedna zemlja u Europi nije pronašla savršeno rješenje: 'Ovo su teška vremena i rješenje ne bi trebalo biti teret za porezne obveznike i građane.' Također je napomenuo da Hrvatska danas nije pravni sljedbenik NDH i tu distinkciju treba zadržati. Foley vjeruje da će donesene mjere biti u skladu s mogućnostima zemlje u suradnji s oporbom.