sindikat preporod

Poslali ministru Fuchsu sedam prijedloga vezanih za nastavnike u doba korona-nastave: 'U slučaju ignoriranja, dogodit će se razni oblici iskazivanja nezadovoljstva'

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 03.09.2020 13:44
  • Objavljeno 03.09.2020 u 13:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sindikat Preporod uputio je u četvrtak ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu sedam prijedloga koji se odnose na status radnika u odgojno-obrazovnim ustanovama u vrijeme odvijanja nastave prema tri predložena modela i pozvao ga da započne dijalog sa sindikatima

S obzirom da nova nastavna godina kreće prema A i B modelu, uz mogućnost prelaska na C model, iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod ističu kako svoje prijedloge ministru Fuchsu upućuju potaknuti brojnim primjedbama, pitanjima i prijedlozima pristiglim iz škola.

Preporod poziva prosvjetne vlasti da žurno započnu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja problema za koje nudi prijedloge rješenja.

"U slučaju ignoriranja ovih prijedloga dogodit će se razni oblici iskazivanja nezadovoljstva, a samim time dovest će se u pitanje funkcioniranje škola u okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa", poručuje u priopćenju.

Preporod predlaže da poslodavci budu dužni radnicima izdati aneks Rješenja o tjednom zaduženju za obavljanje nastave prema A, B i C modelu, te da se radniku za vrijeme odvijanja nastave prema C modelu osnovna plaća uvećava za smjenski i dvokratni rad.

Predlažu da se za vrijeme obavljanja nastave prema B i C modelu radniku nadoknađuju troškovi nastali prilikom odvijanja nastave na daljinu, a radniku ako nastavu obavlja prema A modelu, za učenike koji su oboljeli ili su u samoizolaciji vrijeme provedeno u obavljanju nastave prema C modelu plati kao prekovremeni rad.

Također, Preporod predlaže da se odgojno-obrazovni radnici upućeni na testiranje na koronavirus oslobode plaćanja troškova testiranja, odnosno da te troškove plaća poslodavac.

Za vrijeme provedeno na bolovanju zbog zaraze, kao i za vrijeme provedeno u samoizolaciji, odgojno-obrazovnim radnicima plaća se isplaćuje u punom iznosu.

Ako odgojno-obrazovni radnik nije koristio dnevnu stanku, kao i stanku između nastavnih sati, omogućit će mu se korištenje slobodnih dana za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora učenika, predlaže Preporod.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!