stipić

Preporod provodi izjašnjavanje o novim granskim kolektivnim ugovorima

28.03.2017 u 14:20

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, Željko Stipić, izvijestio je da u utorak i srijedu u 355 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova provode izjašnjavanje o novim granskim kolektivnim ugovorima (GKU) čiji će rezultat biti poznat u srijedu 29. ožujka i o njemu će ovisiti hoće li predstavnik Preporoda sudjelovati 31. ožujka na njihovu potpisivanju

Stipić ne na konferenciji za novinare u utorak posdjetio da su nakon samo dva sastanka pregovaračkih odbora završili kolektivni pregovori za osnovno i srednje školstvo.  Pod pritiskom donošenja pravilnika o radu umjesto proisteklih kolektivnih ugovora i možebitnih problema koji bi uslijedili da se kolektivni  ugovori ne potpišu do 1. travnja, pripremljeni su za potpisivanje novi granski i kolektivni ugovori. Novi bi ugovori trebali biti potpisani u petak 31. ožujka i vrijedili bi do 1. rujna ove godine, rekao je.  

Zanimljivim drži kako je u pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor u ocrnjivanju pravilnika prednjačio upravo sindikalist koji već tri godine ima pravilnik o radu, jer nema potpisan kolektivni ugovor u znanosti i visokom školstvu, no ni jedno radno pravo nije smanjeno, kao i kolege predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, koji su upozoravali kako ćemo ostati bez dodatka za kombinaciju i prilagođenih programa i čega sve ne, što nije bila stvarna opasnost, rekao je Stipić. 

Smatra da se dogodio obrat i eliminirane su diskreditirajuće odredbe za neki od sindikata.  Ocijenio je kako je ostvaren značaj iskorak prihvaćanjem Preporodovog prijedloga prema kojem i predstavnik manjinskog sindikata potpisnika kolektivnog ugovora sudjeluje, iako bez prava odlučivanja, u radu županijskih i državne komisije za raspoređivanje tehnoloških viškova.

To je jedino ispravno rješenje koje iz Preporoda predlažemo već cijelo desetljeće - po dva predstavnika većinskog i  jedan manjinskog sindikata u županiji, odnosno državi, naglasio je Stipić i dodao kako bi se u predstojećim pregovorima napokon trebalo kvalitetno i trajno riješiti problem rada tih komisija.

Po njegovim riječima gotovo 16 godina u osnovnom školstvu Preporod ukazuje na problem diskriminacije članstva manjinskog sindikata u raspoređivanju tehnoloških viškova u školama.

Institut zapošljavanja tehnoloških viškova zahvaljujući kojem godišnje posao pronađe više od 500 učiteljica i učitelja, zloupotrebljavan je od strane pojedinaca iz redova većinskog sindikata, ustvrdio je Stipić. Naveo je kako se zapošljavanje uvjetovalo učlanjenjem u većinski sindikat ili osnivanjem njegove podružnice pa čak i naplaćivalo usluge pri zapošljavanju.

Čak šest bivših ministara bilo je upoznato s problemom no ni jedan nije poduzeo ništa da ga riješi u svome mandatu, neki su puno obećavali, a nisu ništa napravili. Aktualni ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić je učinio značajan iskorak po tom pitanju, naglasio je je Stipić. 

 Ustvrdio je da osim tog značajnog poboljšanja, nema gotovo nikakvih promjena u granskim kolektivnim ugovorima. Napomenuo je kako je u srednjoškolski kolektivni ugovor ugrađena odredba o isplati dnevnice u iznosu od 170 kuna, iako je prethodno isto rješenje utvrđeno i u Temeljnom kolektivnom ugovoru, a zbog različitog datum isteka dvaju kolektivnih ugovora radi se o dodatnoj zaštiti zaposlenika u srednjoškolskim ustanovama.