tužna vijest

Preminuo viceadmiral Davorin Kajić

10.06.2020 u 15:13

Bionic
Reading

U 83. godini u Zagrebu preminuo je viceadmiral Davorin Kajić

Vijest o smrti objavila je Privatna umjetnička gimnazija, čiji je bio prvi predsjednik školskog odbora.

Davorin Kajić rođen je 13. kolovoza 1937. u Hrvatskoj Kostajnici. Pomorski tehnikum u Kotoru upisao je u rujnu 1950. Nakon prve godine učenici su obavljali stručnu praksu, kao naučnici palube, na trgovačkim brodovima, pa je i on s 13 godina krenuo i na prekooceanska putovanja. Maturirao je na bakarskoj Nautici 1955. godine, a u Bakru je upoznao i zavolio buduću suprugu Rasimu, s kojom je kasnije imao dvoje djece. Kao mladi časnik sudjelovao je na putovanjima školskog broda Galeb, a bio je i pomoćnik zapovjednika torpednog čamca TČ-201 u Šibeniku. U rujnu 1960. promaknut je u čin poručnika korvete i odobren mu je upis na studij brodogradnje na Strojarsko-brodograđevnom fakultetu u Zagrebu.

Po završetku studija u lipnju 1966. počeo je raditi u Brodarskom institutu u Zagrebu, u kojem je proveo idućih 25 godina.

Sudjelovao je u gradnji i prototipnim ispitivanjima podmornica tipa Heroj i Sava te je ostvario vlastite projekte, diverzantsku ronilicu R-2, diverzantsku podmornicu Una, protuminsku ronilicu POVIUM i dr. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje predavao je Osnivanje podmornica i sudjelovao na više međunarodnih konferencija i izložbi. Brodarski institut i JNA napustio je na vlastiti zahtjev 1991. Kao savjetnik u Ministarstvu pomorstva sudjelovao je u predaji Instituta Republici Hrvatskoj i njegovoj preobrazbi za potrebe Domovinskog rata.

Po napuštanju vojne službe zapošljava se kao savjetnik u Ministarstvu pomorstva u listopadu 1991. i promoviran je u pomoćnika ministra za brodogradnju. Uključuje se u rad na rješavanju problema brodogradnje, pokreće aktivnosti osnivanja Obalne straže i dr. U svibnju 1993. predsjednik Franjo Tuđman dodijelio mu je čin kontraadmirala i uputio u Split na dužnost pomoćnika zapovjednika HRM-a, admirala Svete Letice.

Kajić je radio u Zapovjedništvu HRM na poslovima kadrovskog i tehničkog jačanja mornarice, na sigurnosnim i političkim pitanjima. Obilazio je odrede mornaričkog pješaštva na dalmatinskim bojišnicama i sudjelovao na sastancima kod predsjednika Tuđmana i u Ministarstvu obrane.