NAPISAO PA POŽALIO

Preminuo autor kultne i zloglasne 'Anarhističke kuharice'

31.03.2017 u 21:00

Bionic
Reading

Iako je preminuo još prije gotovo devet mjeseci, obitelj Williama Powella, autora zloglasne i kultne Anarhističke kuharice koja je poslužila kao priručnik za brojne ubilačke pohode u SAD, tek je jučer priopćila o smrti autora udžbenika o nasilnoj pobuni kojeg su zbog nasilne prirode knjige odbijali mnogi autori pa se razočaran okrenuo vjeri i dobrotvornom radu

Autor najzloglasnije knjige prošlog stoljeća umro je prošlog srpnja u 66. godini od srčanog udara, dok je s obitelji bio na odmoru u Kanadi. Kako piše britanski The Guardian, iako se vijest o njegovoj smrti prošlog srpnja munjevito proširila na društvenim mrežama te je spomenuta u nedavnoj najavi o novom dokumentarcu naziva 'Američki anarhist', obitelj nije bila spremna priopćiti tu vijest javnosti.

Powell je svoj zloglasni priručnik prepun savjeta i grafičkih prikaza kako u kućnoj radinosti napraviti oružje, objavio 1971. godine inspiriran vlastitim bijesom prema vanjskoj politici tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona. Još kao buntovan mladić, Powell se zanimao za sabotaže te je u svojem priručniku detaljno opisao kako nesmetano provaliti u telefonsku mrežu i od kuhinjskih sastojaka prirediti halucinogene droge.

Iako su ga odbili brojni izdavači, knjiga koja je nerijetko bila i zabranjivana, postala hit među mladeži te je dosad prodana u više od dva milijuna primjeraka, dok se danas može 'skinuti' na mnogobrojnim anarhističkim stranicama na internetu.

Do nje su putem interneta došli i ubojice u srednjoj školi Columbine, a poslužila je kao 'okidač' i za čitav niz drugih ubilačkih pohoda u američkim školama. Savjete opisane u tiskanom izdanju knjige koristio je i Timothy McVeigh koji je 1995. godine postavio kamion-bombu u Oklahoma Cityju, kojom prilikom je poginulo 168, a ranjeno više od 600 ljudi.

Powell se pet godina nakon objavljivanja knjige vraća vjeri i traži micanje vlastite knjige s polica rijetkih knjižnica i knjižara koje su držale 'Anarhističku kuharicu'. Kasnije odlazi kao humanitarni radnik u Afriku i Aziju, a 2010. zajedno sa suprugom osniva neprofitnu organizaciju za pomoć djeci s posebnim potrebama.     

Govoreći, pak, o utjecaju svoje knjige na mladež, Powell je jednom prilikom kazao kako 'Anarhistička kuharica' ni u kojem slučaju ne djeluje pozitivno na čitatelja. Štoviše, prema njemu, knjiga je pozitivno utjecala isključivo na izdavače koji su zarađivali na kultnoj i zloglasnoj knjizi koju je svjestan počinjenog godinama kasnije htio maknuti sa svih polica.