TUZLANSKA NAGRADA

Premijerka nije znala za seks-aferu

27.01.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Banski dvori tvrde da premijerka Jadranka Kosor nije znala da je vlasnik Tuzlanskog lista umiješan u seks-skandal s maloljetnim prostitutkama, nakon što se doznalo da je Vahid Ibrišimović, vlasnik Tuzlanskog lista, koji je premijerki dodijelio nagradu za osobu godine, upleten u aferu. Damir Alić, tužitelj Tuzlanskog kantona, potvrdio je sinoć Jutarnjem listu da je Ibrišimovića saslušao ovog mjeseca kao svjedoka korisnika seksualnih usluga maloljetne osobe u istrazi o organiziranoj prostituciji

Istraga se provodi protiv Joze Banovića, vlasnika ugostiteljskih objekata i dopredsjednika HDZ-a Tuzlanskog kantona, osumnjičenog da je organizirao prostituciju u svojim objektima. Korištenje plaćenih seksualnih usluga u BiH, kako je rekao novinarki Jutarnjeg lista tužitelj Damir Alić, nije kazneno djelo.

'Kontaktirali smo s našim veleposlanstvom u Sarajevu, kao i s konzulatom u Tuzli prije puta premijerke. Nigdje nismo dobili informaciju da je vlasnik Tuzlanskog lista umiješan u bilo kakvu aferu', izjavio je Davor Štir, izaslanik premijerke za euroatlantsku suradnju.

'Skromne' novine iz Tuzle

Skandal u kojem se našao lokalni tuzlanski izdavač nije, međutim, jedina kontroverza koja se veže uz njega. Tuzlanski list izlazi samo tri godine, naklada mu je više nego skromna, između 1.000 i 1.500 prodanih primjeraka.

'Te skromne novine dodjeljuju svoju nagradu čudnoj lepezi ljudi, još je samo nedostajao Milorad Dodik da cirkus bude kompletan. Zaista me čudi da savjetnici hrvatske premijerke nisu prethodno provjerili nagrade i čovjeka iz čijih će ruku primiti nagradu', prokomentirao je Marko Divković (BHT1).

Na pitanje zbog čega je premijerki Kosor nevažna moralna suspektnost lokalnog izdavača koji joj je dao nagradu, Davor Štir iz Ureda premijerke je ponovio: 'Naše su provjere pokazale da nema kaznene odgovornosti. Uostalom, potvrđeno nam je da će na dodjelu nagrada doći i visoki povjerenik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko te predsjednik SDA Sulejman Tihić. Ne želimo ni precijeniti ni preuveličavati tu nagradu, ali odlazak premijerke u Tuzlu i poruke koje poslala u tamošnjoj su javnosti dobro primljene i shvaćene kao potreba Hrvatske da gradi mostove u regiji.'