ZAGREB- Unatoč kritikama da izlaze iz okvira raspravne teme (rad Zaklade), SDP-ovizastupnici isticali su da moraju stati u zaštitu ustavnih prava na sloboduizražavanja misli te na okupljanje, tvrdeći da bi prešućivanjem policijskerepresije prema aktivistima Facebooka prekršili svoju dužnost da govore ireagiraju.

'Radi se o obrani demokracije, o obrani elementarnih ljudskihprava. Ne mogu se na mladiće i djevojke slati policijske snage. To vlast ne možeraditi, to vlast ne smije raditi, prije svega radi vlastitog ugleda, a onda radielementarne slobode i prava čovjeka i građanina', poručila je IngridAntičević Marinović (SDP).

Ocijenila je da su privođenja aktivistaFacebooka uslijedila, jer je njihov poziv građanima na mirni prosvjed u petak naglavnim trgovima u Zagrebu, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu 'očito izazvao nemire uvladajućim krugovima'.

Andrija Hebrang (HDZ) odbacio je teoptužbe, rekavši kako je SDP-ova zastupnica, govoreći o slanju policijskih snagana mladiće i djevojke, vjerojatno mislila na Tajland, a ne Hrvatsku. 'Hrvatskapolicija ne šalje nikakve snage na nikakve mladiće, na nikakve djevojke. Provodizakon u slučaju da se pojavi fašistički simbol', rekao je Hebrang.

Nenad Stazić (SDP) kazao je kako građanski prosvjed kojinajavljuju aktivisti Facebooka, kao što je bio slučaj i s velikim skupom potporeRadiju 101 prije desetak godina, pokazuje svu važnost civilnog društva ineformalnog udruživanja građana, koji, istaknuo je, imaju pravo na svojemišljenje, pa i ono da ne vole premijera Ivu Sanadera. 'To što jepremijer Sanader zbog toga uznemiren ne može biti uputa za ponašanje organarepresije prema onima koji ga ne vole', rekao je.

KrunoslavMarkovinović (HDZ) netočnim je ocijenio Stazićeve tvrdnje da se, kada jeriječ o Facebook grupi, radi o neformalnom udruživanju građana. "Građani znajuda je riječ o sasvim formalnoj udruzi i Forumu mladih SDP-a koji to radi i čijisu prsti vjerojatno poplavili od silnih klikova tamo", poručio je Markovinović.

Na Stazićeve tvrdnje da je represija usmjerena na 5000 ljudi koji su sena Facebooku priključili grupi koja ne voli premijera Sanadera, Hebrang jeodgovorio da premijer uopće nije uznemiren, nego "jako zadovoljan kada ga nevoli 5000 ljudi, jer to znači da ga voli njih 4.426.850".

Uraspravu se s predsjedavajućeg stola uključio i potpredsjednik SaboraVladimir Šeks, odbacivši oporbene optužbe da vlast podupire privođenja.

"Ja znam da to nije točno, niti je točno da premijer Sanader toohrabruje ili poduzima, već je izrijekom protiv", rekao je Šeks, napominjući dase premijer u današnjoj izjavi za javnost najoštrije usprotivio policijskimprivođenjima aktivista, te zatražio da se ispita odgovornost policije za takvopostupanje.