JANDROKOVIĆ O MILANOVIĆEVOJ RETORICI

Premijer se bavi izmišljenim nacionalizmima i šovinizmima

16.04.2013 u 13:50

Bionic
Reading

Dva dana nakon održanih izbora za Europski parlament, nitko od predstavnika političkih opcija koje će imati svoje zastupnike u Bruxellesu ne smatra da je u nedjelju doživio poraz, odnosno rezultate ispod očekivanja. U HDZ-a ponavljaju kako su pobijedili, a Kukuriku koalicija izgubila, laburisti su ostvarili rezultat kakav su i očekivali, a u HNS-u ne smatraju porazom to što nitko iz njihovih redova nije ušao u Europski parlament. 'Krivca za poraz ne tražimo niti ćemo ga tražiti', poručuju iz SDP-a

Prema mišljenju Gordana Jandrokovića, izrečenom pred sabornicom, osvajanje šest mandata na europskim izborima 'velika je pobjeda za HDZ, bez obzira na to što je tijesna, kako to neki govore'. 'HDZ je dokazao kako itekako živi i vraća se na mjesto koje mu na političkoj sceni i pripada. Svi pokušaji interpretacije da je pobijedio netko drugi su pomalo smiješni', smatra Jandroković.

Navodi i kako je 'HDZ i na ovim izborima pokazao da se promijenio nabolje', a posebno je ponosan na to što dolazi iz stranke 'u kojoj nema korupcije i kriminala, koja se oštro protivi tome i vrlo snažno ističe ljubav prema domovini kao važan dio programa'.

'HDZ se nalazio pod pritiskom, no građani su nas prepoznali i ostvarili smo rezultat koji je za nas pobjeda. Što se tiče SDP-a i njegovog predsjednika, građani nisu zadovoljni onime što rade i kaznili su i njihovo licemjerje, nepotizam, političko kadroviranje, u konačnici i nesposobnost da se pronađu rješenja koja bi osigurala izlazak iz gospodarske krize. HDZ je pobijedio, a Kukuriku koalicija izgubila', konstatirao je Jandroković.

Podsjećajući Igora Dragovana iz SDP-a da je njegova stranka priznala poraz, logičnim se postavilo i pitanje tko je kriv za to. 'Krivca niti tražimo niti ćemo ga tražiti. Imali smo izuzetno malu izlaznost kao jedno novo iskustvo, no ona je za sve bila mala. Pred nama su sljedeći izbori za koje mislimo da nudimo dobre i kvalitetne kandidate. Na kraju, lokalni izbori su potpuno drugačiji od izbora za Europski parlament', smatra Dragovan.

Rezultat koji je zabilježila koalicija okupljena oko SDP-a Dragovanu šalju 'određenu poruku kako o izlaznosti, tako i o ostvarenom rezultatu'. Na upit o tome zašto nisu koalirali s Ivanom Jakovčićem i njegovim IDS-om, samo je rekao: 'Izbori su iza nas i o njima nemamo namjeru više raspravljati što bi bilo kad bi bilo. Izašli smo na izbore ovako kako smo izašli i dobili smo rezultat koji smo dobili. Prije izbora svatko od nas, i ja osobno, potpisao bi rezultat od 32 posto', rekao je Dragovan.

Činjenicu da HNS neće imati svog predstavnika u Bruxellesu zastupnik te stranke Goran Beus Richembergh smatra posljedicom izbornog sustava, a ne porazom. 'Prag je bio 10 posto i treba razmisliti ima li smisla taj prag na 12, odnosno 11 zastupnika u budućnosti jer bi preferencijalni glasovi svakako trebali donijeti mogućnost da građani imaju neposredniji utjecaj na sastavljanje lista i poredak na njima. Ovako je taj utjecaj prilično ograničen i po preferencijalnim glasovima nitko nije dobio mandat', konstatirao je Beus Richembergh.

Ni on nije htio puno pričati o propuštenoj prilici za koaliciju s IDS-om, rekavši samo kako je 'naknadna pamet uvijek bolja pamet'. 'Uvijek je širina platforme s koje krećete i veća šansa za uspjeh. Teško je procjenjivati danas, no više glasova donijelo bi i više mandata i to je točno', priznao je.

Za lidera Hrvatskih laburista Dragutina Lesara osvajanje jednog mandata, ali i podizanje rezultata u odnosu na parlamentarne izbore, očekivani su rezultat i potvrda anketa koje su toj stranci uoči izbora i nagoviještale jedan mandat.


Lesar je odbio komentirati izjave premijera Zorana Milanovića na račun zastupnice Ruže Tomašić, rekavši kako to ne radi 'već dulje vrijeme, pa neće ni danas'. Na ponovljeni upit da kaže jesu li neprimjerene izjave po kojima je Tomašić 'elementarna nepogoda i društveno zlo', Lesar je ponovio kako bi 'bilo neprimjereno komentirati izjave Zorana Milanovića'.

'Svaki političar mora odgovarati za svoja djela, svoje izjave, svoje postupke, pa i Ruža Tomašić. Arbitri su pravosuđe s jedne strane, a s druge strane su građani i o tome je dalje bespredmetno raspravljati', rekao je Lesar.

Gordan Jandroković je o raspravama na relaciji Zoran Milanović – Ruža Tomašić poručio kako 'premijer mora početi voditi politiku i baviti se onim što je prioritet, a to su gospodarstvo, reforme, strana ulaganja'.

'Očito koristi temu ksenofobije i šovinizma kako bi građanima pokušao pokazati kako mu prvi prioritet nije gospodarstvo i životni standard građana, nego izmišljeni nacionalizmi i šovinizmi. To je vrlo prozirna i neuspješna taktika pri čemu pokušava prebaciti pozornost s onoga što je važno prebaci na nešto što nije toliko bitno', smatra Jandroković.

Po mišljenju njegovog kolege iz SDP-a Igora Dragovana, 'Hrvatska je otvorena i demokratska zemlja, na pragu ulaska u EU, i u njoj su pitanja nacionalne pripadnosti, tko piše kojim pismom i tko pripada kojoj vjeri – bespredmetna'.

'Mislio sam da su ta pitanja u Hrvatskoj 2013. završena. Oni koji na takav način vode politiku, to je njihovo pravo. Vjerojatno u Hrvatskoj postoje ljudi koji to prepoznaju kao svoju politiku, no mi mislimo drugačije i borit ćemo se protiv takve politike. Stat ću na obje noge i biti protiv nacionalne mržnje, ksenofobičnih izjava jer smatram da to nije europska Hrvatska', zaključio je Dragovan.