brexit

Premijer Johnson: 'Izdavat ćemo vize po žurnom postupku za vrhunske znanstvenike'

27.01.2020 u 12:56

Bionic
Reading

Britanija će započeti s izdavanjem viza po žurnom postupku za vodeće znanstvenike i istraživače idućeg mjeseca kada napusti Europsku uniju, rekao je premijer Boris Johnson u ponedjeljak

Velika Britanija napušta Europsku uniju u petak 31. siječnja.

'Dok napuštamo EU želim poslati poruku da je Velika Britanija otvorena za najtalentiranije umove svijeta te je spremna podržati ih kako bi se njihove ideje pretvorile u stvarnost', stoji u priopćenju Borisa Johnsona.

Od 20. veljače postupak dobivanja viza za znanstvenike i istraživače bit će ubrzan, ako dobiju preporuku britanskih institucija. Ne postoji ograničenje na broj viza koje mogu biti izdane za 'globalne talente'.

Promjene objavljene u ponedjeljak najavljene su tijekom kampanje za parlamentarne izbore 2019., a zamijenit će sličan sustav koji je do sada vrijedio za zemlje izvan EU-a, ali je bio ograničen na 2 tisuće viza godišnje.

Johnsonova je vlada već predstavila šire reforme imigracijskog sustava, koje će vjerojatno uputiti u parlamentarnu proceduru kroz narednih nekoliko mjeseci.

Bodovnim sustavom pokušat će se smanjiti broj niskokvalificiranih radnika, dok će se omogućiti industriji da zaposli potrebne kvalificirane radnike