yair lapid

Premijer Izraela poslao pismo na preko 50 šefova država; pozvao ih da naprave jednu stvar

29.11.2022 u 13:11

Bionic
Reading

Izraelski premijer Yair Lapid u utorak je pozvao svjetske vođe da blokiraju palestinski pokušaj u Ujedinjenim narodima (UN) da se ishodi savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o izraelskoj okupaciji, objavio je premijerov ured

Lapid je u pismu koje je naslovio na preko 50 šefova država, uključujući Ujedinjenu Kraljevinu i Francusku, zatražio da izvrše pritisak na Palestinsku upravu koja ima ograničenu vlast na okupiranoj Zapadnoj obali i da je spriječi u promicanju rezolucije na Općoj skupštini.

U rezoluciji se, koju je početkom mjeseca odobrio UN-ov odbor, traži od ICJ-a da "hitno" razmotri pitanje izraelske "dugotrajne okupacije, izgradnje naselja i pripajanja palestinskog teritorija" što, kako se navodi, krši pravo Palestinaca na samoodređenje.

Izrael je prisvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem u Šestodnevnom ratu u lipnju 19667. protiv Egipta, Irana, Sirije i Iraka.

"Ova rezolucija je ishod usklađenih napora da se Izrael proziva, da se diskreditira legitmna izraelska zabrinutost za svoju sigurnost i da se delegitimizira samo postojanje Izraela", napisao je Lapid u pismi svjetskim državnicima.

Lapid ističe da status spornog teritorija mora biti predmet direktnih pregovora između Izraela i Palestinaca te da bi "uvlačenje ICJ-a u tu cijelu stvar išlo na ruku samo ekstremistima".

Pregovori dviju strana, uz posredovanje SAD-a, zamrznuti su od 2014.