inauguralna sjednica

Konstituiran novi Knesset, Netanyahu se priprema za šesti premijerski mandat

15.11.2022 u 19:13

Bionic
Reading

Izraelski parlament održao je u utorak inauguralnu sjednicu, dva tjedna nakon izbora koji su označili povratak Benjamina Netanyahua, bivšeg i vjerojatno budućeg premijera te njegovih desničarskih saveznika

Na početku ceremonije prisezanja novog Knesseta koji se pomaknuo najviše udesno u povijesti, izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je na jedinstvo unatoč dubokim političkim podjelama. Izrael je imao izbore pet puta u gotovo četiri godine.

Rekao je da su Izraelci ponosni na svoju zemlju, ali istovremeno "iscrpljeni od unutarnjih sukoba i posljedica istih".

Herzog je naglasio da je odgovornost izabranih zastupnika da nastave "jačati partnerstvo svih slojeva izraelskog društva, svih vjera i religija".

Na parlamentarnim izborima 1. studenoga, desničarska stranka Likud mandatara Netanyahua postala je najjača politička opcija. Osvojila je 32 od 120 mjesta, dok je centristička stranka Postoji budućnost Yaira Lapida zauzela drugo mjesto s 24 mjesta.

Prvi put je savez ekstremne desnice postao treća najjača opcija: stranka Vjerski cionizam osvojila je 14 mjesta i mogla bi biti dio Netanyahuove vlade.

Herzog je u nedjelju dao mandat Netanyahuu za formiranje vlade. Ako bude uspješan, postat će premijer po šesti put.

Novi izbori postali su neizbježni nakon što je koalicija od osam stranaka koju je oformio Lapid izgubila većinu nakon samo godinu dana.