Predsjednik Hrvatske liječničke komore

'Prelazimo u fazu napada na virus, ali još smo daleko od kraja pandemije'

27.12.2020 u 19:53

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić bio je gost Dnevnika N1 televizije i govorio o povijesnom trenutku početka cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj i ostatku Europske unije

Luetić kaže kako bi svakako rekao da se radi o povijesnom danu u borbi protiv pandemije. "Iz jedne faze obrane, nogometnim rječnikom rečeno, prelazimo u fazu napada protiv virusa", rekao je, prenosi N1.

"Veseli nas da je u cijeloj Europskoj uniji krenulo cijepljenje. Mislim da je kolegica Merz danas u KB Dubrava rekla jednu rečenicu koja se može ponoviti a to je da "ako želimo svoje normalne živote nazad da ćemo se cijepiti", dodaje Luetić.

Koliko će se zdravstvenih djelatnika cijepiti?

Liječnici i zdravstveni radnici su s nestrpljenjem čekali cjepivo, tvrdi Luetić.

"Smatramo to jedinom mjerom koji mogu dugoročno staviti pandemiju pod kontrolom. To za nas koji radimo s covid-bolesnicima donosi jedno olakšanje. Mislim da su zdravstveni radnici prvi i da će uz ove ugrožene i ranjive skupine u velikoj mjeri prihvatiti cjepivo", kazao je.

Hrvatska liječnička komora, Komora medicinskih sestara i ostale komore sutra će imati koordinacijski sastanak i namjeravaju krenuti s kampanjom infomiranja zdravstvenih radnika.

"S jednom dobrom kampanjom informiranja ćemo vrlo brzo postići visoku procijepljenost među zdravstvenim djelatnicima", ističe Luetić.

Borna Filić/PIXSELL

Osvrnuo se i na anketu koja se na početku pojavila u medijima u kojoj se navodilo kako se svega 50 posto zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj želi cijepiti.

"Što se tiče te tzv. ankete, radile se o tome da je u svega dan ili dva zdravstvenih djelatnika odgovorilo da će se cijepiti, dakle njih 50 posto je reklo da će se cijepiti, ostali još nisu stigli ni odgovoriti na mail", pojasnio je Luetić.

"Daleko smo od kraja pandemije u Hrvatskoj"

Rekao je kako u svakom slučaju zadnjih 10-14 dana imamo smanjenje broja novozaraženih.

"Vrlo bitno je poslati poruku da pandemija nije gotova i da ako bilježimo manji broj novozaraženih da je to posljedica mjera koje su uvedene i odgovornog ponašanja građana. Treba poslati poruku da i dalje poštujemo protuepidemijske mjere, jer ako se opustimo onda ćemo ponovno iskusiti porast novozaraženih. Daleko smo od kraja pandemije u Hrvatskoj", veli Luetić.

Kaže kako zbog slika druženja na Sljemenu i brojnih obiteljskih druženja treba poslati poruku da su obiteljska druženja s 10 ljudi iz više kućanstava jedno potencijalno mini-žarište.

Koliko će trajati ove stroge mjere?

"Mislim da će Stožer preispitivati mjere u kontekstu ključnih epidemijskih parametara. Tim podacima i analizom njih ćemo doći do zaključka koje će se mjere eventualno olabaviti ili pojačati. Mislim da će postojeće mjere ostati na snazni još neko vrijeme", rekao je Luetić.

Propusnice su, tvrdi Luetić, po njegovom shvaćanju jedan oblik smanjenja komunikacije među ljudima, posebno u ovo blagdansko vrijeme te kako misli da one također postižu određeni rezultat.

Pojasnio je i što se dogodilo u bolnici u Našicama i s covid-dodacima na plaće.

"Što se tiče kolega u našičkoj bolnici, oni do Badnjaka nisu dobili isplaćenu plaću za studeni. To se inače ne događa u bolničkom sustavu. Nadam se da će im sutra sjesti plaća. Što se tiče dodatka, namjera i ideja je bila dobra, ali izvedba je bila ne tehnički baš sasvim u redu", kazao je zaključno Luetić.