rano jutros

[FOTO/VIDEO] Pogledajte kako je izgledao dolazak cjepiva u Hrvatsku, Capak poručio: Ovo je najvažniji događaj od početka pandemije!

26.12.2020 u 08:03

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i koordinatori distribucije, dočekali su danas u 6 sati ujutro prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech. Cjepivo se mora skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva, a sutra, 27. prosinca, će krenuti u distribuciju po županijama.

Cijepljenje počinje sutra, u nedjelju, a prvi će se cijepiti štićenik Doma za starije Trešnjevka.

Prema riječima Krunoslava Capaka, ovo je najvažniji događaj od početka pandemije.

  • +17
Dolazak cjepiva u Hrvatsku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Od sutra kreće cijepljenje najugroženijih skupina stanovništva na čitavom teritoriju Republike Hrvatske. Cjepivo se sutra distribuira županijskim zavodima koji će organizirati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s covid cjepivom i djelatnika hitne medicine.

Za sada to je simbolična količina cjepiva koje se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca. Nakon toga svakog tjedna stižu nove doze što se očekuje sukladno planu cijepljenja. Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno, a stručnjaci kažu da ćemo se kao društvo zaštiti ukoliko 70 posto stanovnika bude cijepljeno.

Nadležni zbog sigurnosnih razloga nisu ranije htjeli otkrivati kako će i kada cjepivo točno stići u Hrvatsku.