PICULA O BIH

'Prekinuti loše recikliranje daytonskih slabosti'

28.10.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Nakon pomaka koji su zabilježeni u odnosima između Srbije i Kosova Europska unija sada želi vidjeti i napredak u Bosni i Hercegovini a uključenost SAD u taj proces bi dobro došao, izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski 'Dnevni avaz'.

'Apsurdno je da se lakše dogovaraju Kosovo i Srbija nego Mostar, Sarajevo i Banja Luka. A sada i unutar Sarajeva ima nesuglasica', kazao je Picula aludirajući na neuspjeh bosanskohercegovačkih političkih lidera da postignu dogovor o načinu provedbe presude Europskog suda pravde u slučaju 'Sejdić-Finci'. Picula drži kako je ovo najbolji mogući trenutak da BiH krene naprijed jer za to ima maksimalnu potporu Unije, ali i Hrvatske i Srbije kao neposrednih susjeda.

Uz to je, kaže Picula, EU opredijeljena da se 'loše recikliranje daytonskih slabosti prekine'. 'Ne kažem naravno da će se pokušaj koji personalizira povjerenik Štefan Fuele završiti općim dogovorom kojem će svi aplaudirati no čini se da su se stekle okolnosti koje će možda rezultirati kompromisom s namrgođenim izrazom lica svih ali će se time otvoriti vrata za stvarni izlaz iz te daytonske blokade', ocijenio je Picula.

Komentirajući moguće uključivanje SAD u cijeli proces Picula je konstatirao kako bi to bilo pozitivno no pitanje je ima li administracija Baracka Obame interesa fokusirati se na Balkan. 'Amerikanci bi bili dobrodošao partner u poticanju da se dokine ova pat-pozicija u BiH no doista ne znam hoće li se eventualno i kada SAD uključiti', kazao je Picula. Na upit do kada je EU spremna čekati rješenje u BiH odgovorio je kako točan datum za eventualno sankcioniranje zbog nepostizanja dogovora nitko nije odredio no ipak se odluke na tom planu mogu očekivati do kraja litvanskog predsjedavanja EU.

'Kraj godine i sastanak i Vilniusu mogao bi biti vododjelnica odnosa prema BiH. Ili će se proglasiti napredak ili pooštriti sankcije', zaključio je Picula.