11-dnevnA razmjenA granatiranja

Prekid vatre između Hamasa i Izraela zasad se održava

22.05.2021 u 10:49

Bionic
Reading

Prekid vatre između Izraela i palestinskih militanata pod vodstvom Hamasa u pojasu Gaze održao se do subote, dok dužnosnici tvrde da su egipatski posrednici s obje strane pokušavali dogovoriti dugoročno primirje

Prekid vatre započeo je prije zore u petak, okončavši 11-dnevnu razmjenu granatiranja koje je uzrokovalo novo razaranje Gaze, potreslo Izrael i potaknulo međunarodnu zabrinutost da će doći do još šireg sukoba u regiji.

Egipat, koji je posredovao prekidu sukoba uz pomoć SAD-a, poslao je delegaciju u Izrael oko podneva u petak kako bi raspravili o ojačavanju primirja, uključujući i slanje pomoći Palestincima u Gazi, rekli su Reutersu Hamasovi dužnosnici.

Delegati otad posreduju između Izraela i Gaze, dok se pregovori nastavljaju u subotu, rekli su službenici.

Unatoč sukobima između izraelske policije i palestinskih prosvjednika u petak u Jeruzalemu, nije bilo izvješća o Hamasovom raketiranju iz Gaze ili izraelskim vojnim napadima na enklavu od subote ujutro.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da će Washington surađivati s Ujedinjenim narodima u dovoženju humanitarne pomoći u Gazu, kao i pomoći pri gradnji, uz oprez da se pomoć ne iskoristi za naoružavanje Hamasa, kojeg Zapad smatra terorističkom skupinom.

  • +8
Izraelska artiljerija Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Gazini zdravstveni dužnosnici izvijestili su da je od izraelskih zračnih i artiljerijskih napada poginulo 248 osoba, uključujući i 66 djece.

Izrael kaže da su njihove snage ubile više od 200 boraca Hamasa i savezničke frakcije Islamističkog džihada, a da je barem 17 civilnih žrtava izgubilo život u Gazi nakon što su pale militantske rakete.

Palestinski napadi su ubili 13 osoba u Izraelu, uključujući i dvoje djece, vojnika i tri strana radnika, rekli si zdravstveni dužnosnici.