ured predsjednika

Predstavnici Roma kod Milanovića: Očekujemo bolju suradnju s vlastima u Zagrebu

30.01.2024 u 14:22

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u utorak izaslanstvo Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 20 godina njihovog djelovanja, čiji su članovi istaknuli da je puno učinjeno na poboljšanju statusa Roma u društvu

Vijeće Romske nacionalne manjine Grada Zagreba predstavlja oko 2000 pripadnika romske nacionalne manjine koji žive u Zagrebu, a na sastanku su predsjednika Milanovića upoznali sa svojim djelovanjem. U cilju integracije i afirmacije Roma, Vijeće surađuje sa nadležnim institucijama i pomaže u rješavanju stambenog zbrinjavanja i poboljšavanju uvjeta života Roma u Zagrebu.

Prema njihovim riječima, u proteklih 20 godina puno je učinjeno na poboljšanju statusa Roma u društvu, ali i dalje postoje problemi koje Vijeće pokušava riješiti kroz suradnju s institucijama, istaknuto je u priopćenju Ureda predsjednika. U tom kontekstu, članovi vijeća istaknuli su kako očekuju bolju suradnju sa zagrebačkom gradskom vlašću jer dosadašnjom suradnjom, kako su rekli, nisu zadovoljni. Na sastanku se razgovaralo i o skorom obilježavanju Svjetskog dana Roma, u travnju, kada planiraju organizirati prigodni program obilježavanja u suradnji s drugim udrugama i institucijama koje predstavljaju Rome u Hrvatskoj.

Milanović s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine Zagreba Izvor: Ured predsjednika RH / Autor: Tomislav Bušljeta

U izaslanstvu Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba bili su predsjednik Vijeća Ramiz Ajdin, potpredsjednici Vijeća Halida Alijagić, Bislim Gaši, Raman Fazlievski, Zijad Osmanović, Ibrahim Ismailovski, Mehmed Zahirović, predsjednik Odbora za stanovanje Kemal Ahmetović, predsjednik Odbora za kulturu i sport Senad Ahmetović, predsjednik Odbora za obrazovanje Hajro Ahmetović te članovi Vijeća Jasmin Bajrić, Anka Dalipovski, Šaha Zahirović, Jasmin Šarić i tajnica Vijeća Darija Goreta. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.