odbačeno u okoliš

Vlada će finacirati uklanjanje otpada u romskim naseljima

21.06.2023 u 16:28

Bionic
Reading

Vlada je u srijedu na sjednici donijela odluku o stopostotnom financiranju troškova uklanjanja otpada odbačenog u okoliš u romskim naseljima te do kraja godine produljila mjeru kojom se stanovnike potresom pogođenih područja oslobađa plaćanja struje, cestarine autocestom Zagreb-Sisak i prijevoza vlakom

Vlada je sukladno operativnim programima nacionalnih manjina za razdoblje 2021. - 2024. odredila pronaći održivo rješenje za saniranje postojećih ilegalnih odlagališta otpada u romskim naseljima, kontinuirani odvoz otpada te izgradnju potrebne komunalne infrastrukture, rekao je na sjednici Vlade ministar gospodarstva Davor Filipović.

Za nositelje aktivnosti Vlada je odredila ministarstva gospodarstva i održivog razvoja; te prostornog uređenja, kao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojeg je zadužila da u stopostotnom iznosu u 2023. i 2024. godini financira opravdane i prihvatljive troškove uklanjanja otpada odbačenog u okoliš u romskim naseljima.

Ta financijska potpora u obliku bespovratnih sredstava namijenjena je jedinicama lokalne samouprave sukladno zaključcima Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027., radi osiguranja zaštite prava Roma, kao nacionalnih manjina i podrške djelovanju njihovih tijela.

Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma u siječnju je donijelo zaključak kojim je preporučilo osam jedinica lokalne samouprave koje mogu ostvariti stopostotno financiranje, odnosno najviše do 200.000 eura po zahtjevu pa su za 2023. planirana sredstva u iznosu od dva milijuna eura.

Vlada produljila otpis potraživanja za struju na potresom pogođenom području

Vlada je odlukom nastavila otpisivati potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju isporučenu na potresom pogođenim područjima za razdoblje do kraja 2023.

Produžila je i korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine za isto razdoblje. Na sjednici Vlade istaknuto je kako se sveukupno, od početka primjene mjere do 31. prosinca ove godine, taj izravan doprinos stanovništvu i gospodarstvu županije procjenjuje na više od 12,3 milijuna eura s PDV-om.

Produžuje se i besplatni prijevoz vlakom za stanovnike Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta, a sredstva potrebna za provedbu procjenjuju se na 1,5 milijuna eura.

Vlada je također za idućih šest mjeseci zadužila Hrvatsku radioteleviziju da produži otpis potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalim na potresom pogođenim područjima.

Vlada je dala i odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS "GERALD R. FORD" (CVN 78) u unutarnje morske vode RH i boravak u luci Split u lipnju 2023. Radi se o rutinskom posjetu broda koji je u sastavu ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država.