prevencija bolesti

Predstavljena kampanja 'Budi mRAK', zatraženo uvođenje zdravstvenog odgoja u škole

19.06.2021 u 17:16

Bionic
Reading

Na predstavljanju javnozdravstvene kampanje „Budi mRAK“, usmjerenu na edukaciju i prevenciju mladih i roditelja o HPV-u i cijepljenju protiv tog virusa koji može uzrokovati šest vrsta raka, zdravstveni stručnjaci u subotu su u Zagrebu zatražili hitno uvođenje zdravstvenog odgoja u škole. Istaknuto je kako mnogi roditelji, ali i mladi ne znaju što je HPV i koliko zloćudan može biti.

Zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević rekla je da su još 2007. rekli da treba uvesti zdravstveni odgoj u škole.

"Ono što mi radimo i sam sustav radi nije dovoljno. U tom smislu, mi smo u školama diljem Zagreba pojačali edukacije, kako bi podigli razinu znanja i roditelja i djece o prevenciji, o spolno prenosivim infekcijama", rekla je.

Ističe kako se u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta oblika malignih oboljenja te da svaki treći roditelj u Hrvatskoj ne zna da postoji dostupno cjepivo protiv HPV-a.

"Nakon što smo proveli anketu i educirali roditelje, oni koji su u početku bili protiv, kasnije su odlučili cijepiti svoje dijete protiv HPV-a. To samo govori koliko je važna edukacija", izjavila je Šentija Knežević. 

Tatjana Nemeth-Blažić iznijela je podatak da je u školskoj godini 2019./2020. prvu dozu primilo 40 posto djevojčica te 25 posto dječaka, što znači, kako je rekla, da prostora za poboljšanje ime. Istaknula je da tu brojku nastoje povećati što boljom edukacijom i davanjem informacija o HPV-u i cijepljenju protiv njega.  

Cijepljenje protiv HPV-a  besplatno je i dostupno za djevojke i dječake osmih razreda, a do kraja ove godine i za sve mlade do 25 godina. 

Mihael Skerlev kaže kako je još u populaciji uvriježena potpuno pogrešna postavka da je HPV ženska bolest koja izaziva teške posljedice u žena i da su muškarci samo prenositelji.

"I žene i muškarci su subjekti i prenositelji bolesti te je potrebno procijepiti mladu populaciju prije ekspozicije seksualnom životu. Ono što volim uvijek reći jest da muškarci nisu samo komarci. Dakle, nisu samo prenositelji HPV-a, nego u tome i sudjeluju", rekao je Skerlev.

Istaknuto je i kako velika pomoć u borbi protiv HPV-a dolazi i iz EU. 

"Prema podacima u EU oko 40 posto slučajeva raka je preventabilno i to kroz promicanje zdravog načina života, prevencijom poput cijepljenja i slično. Što se tiče cijepljenja protiv HPV-a, istaknuo bih da je to jedna od najvažnijih aktivnosti koje će EU poticati i financirati u idućem razdoblju. Planirano je da do 2030. 90 posto djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno", istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol. 

Edukaciju o HPV-u i prevenciji po hrvatskim školama provode studenti medicine iz Udruge CroMSIC. Edukatori s terena poručuju kako im je u ovo doba pandemije covid-19 kao najbolji alat u prijenosu informacija pomogao digitalni newsletter jer na jednom mjestu, jednim klikom roditelji i djeca mogu dobiti sve potrebne informacije o HPV-u i cijepljenju. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je preporuku svim školama da obavijeste roditelje o digitalnom newsletteru.