PERFORMANS U SPLITU

Predstavljena Hrvatska stranka korupcije

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 28.05.2011 16:12
  • Objavljeno 28.05.2011 u 15:21
Hrvatska stranka korupcije

Hrvatska stranka korupcije

Izvor: tportal.hr / Autor: leo nikolić

U centru Splita u Marmontovoj ulici u subotu javnosti i građanima se predstavila nova politička stranka Hrvatska stranka korupcije (HSK)

Naravno, premda se grupa mladih ljudi, studenata splitskih fakulteta predstavila kao nova stranka, radi se o satiričkom performansu kojim se, prema njihovom kazivanju, pokušava upozoriti na ozbiljnost problema korupcije u Hrvatskoj.

Oni su, osim tipskog stranačkog štanda, pripremili i tiskani propagandni materijal i posjetnice s istaknutim logotipom 'stranke'. Obratili su se i brojnim radoznalim prolaznicima koji su jasno shvatili satiričnu poruku. Tiskani propagandni materijal je manje duhovit i u njemu se redom navode najpoznatije hrvatske korupcijske afere, primjerice izgradnja autoceste Ravče - Ploče, afera Spice, akcija Nesklad, afera Ina, afera Hypo i afera Brodosplit.

U letku su isto tako navedene adrese i telefonski brojevi institucija na koje se mogu prijaviti slučajevi korupcije, primjerice MUP, Uskok i Transparency International Hrvatska. Osim toga navedene su i e-mail adrese, kao i radno vrijeme tih institucija, a pobliže se objašnjava i postupak prijave koruptivnih aktivnosti. Letak je izdan u sklopu projekta 'Interupcija korupcije' kojom se pokušava podići svijest građanstva o nužnosti borbe protiv korupcije u politici, školstvu i zdravstvu. U projektu sudjeluju studenti Filozofskog fakulteta u Splitu i članovi udruge ELSA pri Pravnom fakultetu u Splitu.

Današnji zabavni performans zapravo je uvod u skup koji će se održati sljedeći tjedan u Europskom domu u Splitu u utorak i srijedu, a koji će se baviti temom korupcije u tranzicijskim zemljama te kako mobilizirati sve društvene subjekte za uspješnu borbu protiv korupcije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi