eu fond

Predstavljen projekt dogradnje luke Crikvenica vrijedan 33 milijuna kuna

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 15.02.2019 14:11
  • Objavljeno 15.02.2019 u 14:11
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Projekt dogradnje luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Crikvenica, vrijedan 33 milijuna kuna, od čega je 28 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, predstavljen je u četvrtak u nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića

Za provedu projekta je osigurano 85 posto bespovratnih europskih sredstava ili 28 milijuna kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, ostatak financira resorno ministarstvo, a projekt je pripremila Županijska lučka uprava Crikvenica.

Ugovor o financiranju potpisan je lani, na osnovi poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je prvi puta omogućilo županijskim lučkim upravama europska sredstva za obnovu i dogradnju lučke infrastrukture od značaja za otočno stanovništvo.

Kako je rečeno, Županijska lučka uprava Crkvenica prepoznala je mogućnost za unaprjeđenje povezanosti otoka Krka s kopnom i bolje uvjete života njegovih stanovnika. U sklopu projekta, do ljeta 2020. bit će izgrađen novi zapadni lukobran, novi gat i sidreni sustav te obavljeni drugi radovi, a sve će omogućiti veći broj vezova i bolje povezivanje s otocima.

Ministar Butković je kazao je da je njegovo ministarstvo jedno od uspješnijih u povlačenju europskih sredstava. Naveo je da je za projekte lučke infrastrukture na raspolaganju ukupno 80 milijuna eura europskih sredstava. Do sada su potpisani ugovori za 7 projekata, a ukupno ih je identificirano 28. Govoreći o nacionalnim sredstvima, rekao je da je lani u cijeloj Hrvatskoj uloženo 88 milijuna kuna, a ove godina napravljen raspored za još 80 milijuna kuna.

Svi lučki projekti provode se u sinergiji sa županijama, posebice s Primorsko-goranskom županijom te slijedi potpisivanje novih ugovora, najavio je.

'U sljedećem operativnom programu očekujemo da se dio sredstava poveća, da se omoguće i druga sredstva, budući da je sada bila riječ o otočnom povezivanju', zaključio je ministar Butković.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić rekao je da je riječ o jednom od najvećih ulaganja u pomorsko dobro u županiji. Sada se obavljaju radovi na iskopu, a izrada betonskih blokova za lukobran očekuje se do početka turističke sezone.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula ocijenio je da je Županijska lučka uprava Crikvenica sjajan primjer kako maksimalno iskoristiti prilike koje u financiranju projekata pruža Europska unija.

Župan Zlatko Komadina rekao je da se na području županije u projekte lučke infrastrukture sada ulaže oko 150 milijuna kuna, od toga u Crikvenici oko 60 milijuna kuna. 'Ti će projekti doprinijeti vizuri mjesta, turizmu i komunalnim uvjetima', istaknuo je Komadina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!