očitovanje državnog vrha

Predsjedništvo BiH podijelilo se o izborima u Bjelorusiji, nadzoru izbora u BiH

27.08.2020 u 15:56

Bionic
Reading

Tročlano BiH Predsjedništvo podijelilo se u četvrtak oko potpore deklaraciji EU-a kojom su izbori u Bjelorusiji proglašeni neregularnim te o angažiranju američke agencije koja bi nadzirala lokalne izbore zakazane za studeni ove godine

Kako je nakon prve sjednice održane nakon ljetne stanke u Sarajevu izjavio predsjedavajući BiH Predsjedništva Šefik Džaferović, ministrica vanjskih poslova te zemlje Bisera Turković se bez službenog stava Predsjedništva suglasila s Deklaracijom EU-a o izborima u Bjelorusiji.

Nakon toga je Dodik zatražio da se dostavi Deklaracija EU-a, o čemu bi se očitovao državni vrh, dok su je druga dva člana Šefik Džaferović i Željko Komšić već danas bili spremni podržati.

"Komšić i ja smo bili da se BiH pridruži deklaraciji EU protiv Bjelorusije. Obaviješteni smo da se Ministarstvo vanjskih poslova pridružilo toj deklaraciji. Ali, treba ipak naglasiti da je za ovo pitanje nadležno Predsjedništvo BiH", rekao je Džaferović.

Dodik je nedugo nakon izbora uputio čestitku predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku na izbornoj pobjedi, a sada će trebati odlučiti hoće li se priključiti stavu EU-a u kojemu se ističe kako izbori u toj zemlji nisu bili fer i pošteni. Dodik je, za razliku od kolega Džaferovića i Komšića, u četvrtak odbio podržati i sporazum između Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH s američkom agencijom Međunarodnom zakladom za izborne sustave (IFES) smatrajući da bi na taj način mogli manipulirati s izbornim procesom.

Iako je preglasan, Dodik je najavio je da će uložiti vitalni interes o čemu će odlučivati Narodna skupština Republike Srpske koja može osporiti zaključak državnog Predsjedništva.

"Tim memorandumom omogućava se američkoj agenciji da se u BiH bave pitanjima biračkih popisa, te mnogim drugim pitanjima s čim ja nisam suglasan, jer je to pitanje koje zadire u suverenitet izbornog procesa, omogućava da stranci ulaze u taj proces i da ga kontroliraju", rekao je Dodik.

Uz to američka bi se agencija bavila i cyber sigurnošću izbornog procesa, financiranjem političkih stranaka, što po Dodiku, nije prihvatljivo.