svečana sjednica

Predsjednik Milanović u Zadru: 'U ovoj županiji vidi se da se radi'

20.04.2022 u 15:33

Bionic
Reading

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u srijedu je obilježena 29. godišnjica osnutka Zadarske županije, a nazočio joj je i predsjednik RH Zoran Milanović koji je poručio da nam je zadatak uzeti svaki euro koji se nudi iz EU fondova

Župan Božidar Longin naglasio je kako je Zadarska županija sigurna županija koja je više puta potvrdila uspješno upravljanje u kriznim situacijama te da se nastavlja gospodarski uzlet.

"Potkraj ožujka imali smo gotovo 58.000 zaposlenih, što je za 2000 više nego godinu prije, a čak 3500 tisuće zaposlenih više u odnosu na 2019. godinu. Naši gospodarstvenici bilježe sve bolje rezultate, a prati ih i lokalna uprava realizacijom brojnih razvojnih projekata, u velikoj mjeri financiranih sredstvima iz EU fondova", rekao je Longin.

Milanović: Koliko smo uzeli iz fondova EU?

Svečanoj sjednici Županijske skupštine nazočio je i predsjednik RH Zoran Milanović.

"U ovoj županiji vidi se da se radi, a kad su u pitanju fondovi EU, mene zanima koliko smo uzeli, odnosno zanima me najprije koliko je ponuđeno i koliko smo od toga ostvarili. Ako je ponuđeno 100, a mi uzeli 100 - genijalno. Ako smo uzeli 50, slabi smo i ne opravdavamo svoje članstvo u EU. Djeci moramo ostaviti sigurnost, mir, stabilnost, pun novčanik, jer bez toga nema slobode, neovisnosti, naoružanja. To smo mi vidjeli, a danas to gledaju i Ukrajinci", rekao je Milanović.

Zadatak je, naglasio je, da sada uzmemo svaki euro koji se nudi, a da nam se u budućnosti nudi sve manje, jer će to značiti da smo bogatiji.

Ustvrdio je i da je Europa puna razlika, što se vidi po izborima u Francuskoj, gdje 45 posto građana podržava opciju koja je neprijateljska prema Bruxellesu, NATO-u, a financirao ju je ruski kapital.

"Mali ne mogu biti za stolom kada se veliki tuku, ali nikada ne smiju biti niti ispod stola, nego sa strane čekati svoj trenutak. Ne trebamo svi misliti isto, jer bi to značilo da jedan misli za sve, ali trebamo izbjegavati podjele koje nisu nužne", zaključio je Milanović.

Na mnoge realizirane projekte u Zadarskoj županiji osvrnuo se Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, na svečanosti u Zadru izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

"Zadarska županija ima se čime pohvaliti i ima puno toga za pokazati. Najavljujem da nas kroz europske fondove očekuje još puno lijepih i važnih ulaganja i projekata. Znamo koliko je bitna Zračna luka pa možemo i to ulaganje najaviti. Željeznica je u skoroj perspektivi, a treba istaknuti dovršetak kompletne vodno- komunalne infrastrukture", poručio je Erlić.

Nagrada Zadarske županije za životno djelo dodijeljena je na svečanosti posthumno Danijelu Telesmaniću Didu, legendarnom zapovjedniku 7. domobranske pukovnije, a godišnje nagrade za postignuća ostvarena u 2021. godini dobili su Udruga dragovoljnih darivatelja krvi Vir, pater Ivo Topalović, Športski centar Višnjik, Osnovna škola Vladimira Nazora Škabrnja, Vladimir Menčik, Policijska uprava zadarska, Udruga ratnih veterana 7. domobranske pukovnije Zadar, Tankerska plovidba, Miljenko Lisica i Đana Bajlo te Olive Island Marina iz Sutomišćice.