Kasim-Žomart Tokajev

Predsjednik Kazahstana najavio prijevremene izbore, želi novi mandat

01.09.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev rekao je u četvrtak u godišnjem obraćanju parlamentu kako planira prijevremene izbore u narednim mjesecima na kojima će tražiti drugi mandat na čelu bivše sovjetske republike

Tokajev je predložio i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora početkom iduće godine.

Ove najave dolaze nakon što je njegov prethodnik, bivši moćni vođa Kazahstana Nursultan Nazarbajev, gurnut u političku sjenu, nakon nasilnih nemira i ustavnog referenduma.

Kazahstanci su na tom glasanju prihvatili amandmane koji su decentralizirali odlučivanje u toj energentima bogatoj zemlji, a Nazarbajevu je oduzet status „nacionalnog vođe“.

Tokajev je izabran na prvi petogodišnji mandat 2019., kad je Nazarbajev naglo napustio funkciju predsjednika nakon gotovo tri desetljeća vlasti.

Nazarbajev je podržao Tokajeva i osigurao njegovu pobjedu, a sebi je zadržao velike ovlasti kroz sigurnosno vijeće i vladajuću stranku.

Njihov odnos pogoršao se nakon nemira u siječnju, poslije čega je Tokajev ukinuo preostale ovlasti bivšeg predsjednika, a njegova obitelj uklonjena je s ključnih funkcija.

  • +4
Kasim-Žomart Tokajev Izvor: EPA / Autor: IGOR KOVALENKO

Nadolazeći izbori mogli bi osnažiti Tokajevljev mandat neovisnog čelnika. On je predložio i produženje predsjedničkog mandata na sedam godina, no i ograničenje samo na jedan mandat. 

Najavio je i poteze kojima bi trebao dobiti veću podršku Kazahstanaca, poput rasta minimalne plaće od 17 posto te preusmjeravanje pola investicija Nacionalnog fonda na osobne račune djece ispod 18 godina starosti, za stipendije i rješavanje stambenog pitanja. 

Taj 53 milijardi dolara vrijedan fond 'za crne dane'  akumulira veliki udio prihoda od kazahstanskog naftnog i rudarskog sektora.