BILATERALNA SURADNJA

Predsjednik Josipović od subote u posjetu SAD-u

27.04.2011 u 08:53

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović od subote će boraviti u višednevnom posjetu Sjedinjenim Državama tijekom kojeg će o bilateralnoj i multilateralnoj suradnji dviju zemalja, te o hrvatskom pristupanju EU i stabilizaciji u regiji, razgovarati s potpredsjednikom Joe Bidenom, državnom tajnicom Hillary Clinton te sa zastupnicima u američkom Kongresu.

Cilj posjeta je uspostaviti i održati saveznički dijalog sa SAD-om na najvišoj razini, uzajamno se informirati o onome što je najbitnije za Hrvatsku i održati SAD u dobrom partnerskom odnosu, kazao je u utorak visoki hrvatski dužnosnik.

U američko-hrvatskim razgovorima bit će riječi o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji, stabilizaciji jugoistočnog susjedstva Hrvatske, multilateralnoj suradnji na sigurnosnom i drugim planovima te o gospodarskoj suradnji, dodao je dužnosnik tražeći da ostane neimenovan.

Očekuje se da će na Josipovićevim sastancima s potpredsjednikom Bidenom i državnom tajnicom Clinton, razgovarati o američko-hrvatskoj suradnji u Afganistanu, te o stanju na Mediteranu.

Glavni Josipovićev sugovornik, potpredsjednik Biden, ima vodeću ulogu u politici Obamine administracije prema regiji jugoistočne Europe.

Program posjeta SAD-u, koji je radno-službenog karaktera, predsjednik Josipović započet će u nedjelju susretom s predstavnicima brojne hrvatske iseljeničke zajednice u Chicagu, koja ima oko 50.000 pripadnika.

U ponedjeljak će održati predavanje u Vijeću za globalne odnose u Chicagu, jednom od najutjecajnijih foruma za međunarodne odnose u SAD-u, na temu 'Pomirenje i kaznena odgovornost za ratne zločine'.

Tijekom boravka u Chicagu hrvatski predsjednik će se susresti s profesorima i studentima sveučilišta De Paul te položiti vijenac u tamošnjem muzeju Holokausta.

Predsjednik Josipović će u utorak u Washingtonu imati sastanak s Bidenom u Bijeloj kući, a potom s Clinton u State Departmentu. Kasno popodne će se na Capitol Hillu sastati s čelnicima Hrvatskog kongresnog kluba, skupinom od 50-ak republikanskih i demokratskih kongresnika koji se od osnivanja 2005. zalažu za hrvatske interese u Kongresu SAD-a, a posebno su aktivno podupirali kandidaturu RH za NATO.

Kako se doznaje iz izvora bliskih hrvatskom izaslanstvu, među temama razgovora predsjednika Josipovića s američkim domaćinima, bit će i nedavna haaška presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koja je izazvala ogorčenje Hrvata u domovini i dijaspori. Nacionalna udruga američkih Hrvata (NFCA) pozvala je u ponedjeljak Washington da pomogne obrani generala u žalbenom postupku pred Haaškim sudom (ICTY).

Službeni dio posjeta Washingtonu, Josipović će završiti u srijedu s polaganjam vijenaca na Nacionalnom groblju Arlington i u muzeju Holokausta.

Tijekom boravka u SAD-u, hrvatski će predsjednik dati više intervjua američkim medijima i neformalno se sastati se s političarima, znanstvenicima i drugim javnim djelatnicima od utjecaja na američko javno mnijenje.

Posjet predsjednika Josipovića nova je etapa u izgradnji savezničkih i partnerskih odnosa SAD-a i Hrvatske, nakon ranijih posjeta najviših dužnosnika dviju zemalja, poput posjeta premijerke Jadranke Kosor SAD-u u svibnju 2010., posjeta premijera Ive Sanadera SAD-u listopadu 2006., te posjeta predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj u travnju 2008. godine.